Putkenpätkästä tuotteeksi

Kirjoittaja Kimmo Varvikko

April, 27, 2021

Miten tehdä tehokas liitos talon rungon ja parvekelaattaelementin välille? Ja vieläpä niin, ettei eristys heikenny merkittävästi? Siinäpä pähkinä purtavaksi.

Uudet tuotteet ja ratkaisut vaativat aina hiukan uudenlaista ajattelua. Kun yhdistimme tuoreisiin ideoihin uutta tuotantoteknologiaa, onnistuimme uudistamaan perinteisen parvekeputken. SLADEX® on parvekelattakannake, joka tuo koko rakentamisen ketjuun lisäarvoa.

Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa? Suunnittelijan työ helpottuu, sillä SLADEX®-kannakkeesta on saatavilla valmiiksi vakioidut mallit. Niille on laskettu kestävyydet valmiiksi, eli kannakkeita ei tarvitse mitoittaa aina uudelleen. Kannakkeelle ei tarvitse hakea erillisiä hyväksyntöjä, vaan tuoteturvallisuuden takaa BY:n hyväksyntä (Finland BY 5B -EC2 n:o 118).

SLADEX-parvekelaattakannake ja PSB-kiskot

Jos mietitään myös elementtitehtaiden ostajia, heidän työnsä helpottuu, sillä vakiotuotteet löytyvät suoraan hyllystä. Ei siis ole tarvetta tilata erikseen modifioituja tuotteita, joilla on pidempi toimitusaika.

Elementtitehtaan näkökulmasta voisi mainita raudoituksen helppouden. Laattakannakkeiden mukana toimitetaan PSB®-leikkausraudoitteet, eli vanhanmalliset ”moponsarvet” jäävät historiaan. Parhaimmillaan, tai pahimmillaan, näitä perinteisiä hattuhakoja on ollut parvekeputken ympärillä 16 kappaletta! Se tarkoitti raudoituksessa 16 katkaisua, 64 taivutusta ja 16 haan kinnittämistä raudoitukseen tai hitsaamista parvekeputkeen. Ja kaikki tämä piti mahduttaa vielä ylä- ja alapinnan verkkojen sekä reunassa kiertävien reunahakojen väliin. Kaikki tämä voidaan nyt korvata neljällä PSB®-kiskolla, jotka voidaan asentaa ennen tai jälkeen SLADEX®-kannakkkeen asentamista. PSB®-kiskoilla tehtävä raudoitus helpottaa ergonomisesti muotilla tehtävää raudoitustyötä. Asentajan selkä kiittää!

Vipraa käytettäessä betonin tiivistäminen helpottuu. Samoin kuppipinnan pesubetonilaatu paranee, kun vipra ei jumiutu raudoitusten väliin eikä jätä jälkiä hidasteaineisiin. Kannakkeen kartiomuoto kasvattaa kannakkeen valuaukon yli kolmikertaiseksi verrattuna perinteisiin parvekeputkiin ja mahdollistaa kannakkeen betonoinnin parvekkeen valun yhteydessä.

sladex-parvekelaattakannake periaate
Entä sitten asentajat työmailla? Siellä SLADEX® mahdollistaa isot asennustoleransit vaaka-, pysty- ja syvyyssuunnassa, jolloin asennus helpottuu ja nopeutuu. Rosterinen kannake ei ole altis korroosiolle, ja siinä on valmiina myös lämpökatko kylmäsiltoja vastaan. Jos halutaan tasata kuormia tai lisätä askeläänieristystä, kannakkeen pää voidaan varustaa myös neopreeniholkilla.

Aika paljon etuja saatiin syntymään SLADEX®-kannakkeilla ja PSB®-raudoitteilla. Jos haluat tietää lisää, voit opiskella yksityiskohtia kattavasta teknisestä käyttöohjeestamme. Tai ota yhteyttä minuun tai muihin Peikon teknisen neuvonnan asiantuntijoihin – palvelemme mielellämme!


LUE LISÄÄ:
Peikon palvelulupaus
Parveketuotteiden live-lanseeraus tammikuussa 2021

 

Kimmo Varvikko

Liiketoimintapäällikkö

Elementtitehtaat

Peikko Finland Oy

Share