Peikko Technology Center kehittää tuotantoteknologiaa Peikon tehtaille

November, 21, 2023

Peikko Technology Center sai alkunsa vuoden 2021 lopulla kun Peikko Group Oy osti Kemecweld Oy:n. Yrityskaupalla Peikko halusi vahvistaa omaan osaamistaan automaatioratkaisuissa ja hitsausteknologioissa. Peikon tarpeisiin kustomoitujen valmistuslinjojen tehokkuudesta ja nopeudesta hyötyvät myös asiakkaat.


Peikko Technology Center valmistaa räätälöityä tuotantoteknologiaa Peikon omille tehtaille keskittyen täysin kustomoituihin valmistuslinjoihin. Kemecweldin Peikolle myynyt Heikki Volotinen on toiminut alalla vuosikymmeniä ja tunsi Peikon hyvin entuudestaan.

”Kemecin historia on Kempin mekanisointiosastossa ja Teräspeikko oli asiakkaanamme jo 1970-luvulla. Yhteistyö on ollut tiivistä siitä lähtien. Kemecin omistajat ovat vaihtuneet muutaman kerran ja yhteistyö Peikon kanssa on tiivistynyt joka vaihdoksessa. Kempin ajoilta joitakin 70-luvun koneita on vieläkin Peikolla käytössä, eli myyjän kannalta koneet ovat olleet vähän liiankin kestäviä”, Volotinen naurahtaa.

Koneiden ja tietotaidon lisäksi Peikolle siirtyi kuuden hengen kokenut tiimi. Volotinen pitää tärkeänä, että henkilöstöstä pidetään hyvää huolta myös jatkossa.

”Minulla oli hyvä fiilis Peikosta jo ennen kuin keskustelimme Peikon yrittäjän, Topi Paanasen kanssa yrityskaupasta. Perheyhtiön vetäjänä hän pitää hyvää huolta työntekijöistään ja kaupalle oli sekä työntöä että vetoa”, hän muistelee.

Peikko technology center

Vankka kokemus ja rohkeat ideat

Volotinen on perehdyttänyt teknologiakeskuksen vetäjäksi pitkän linjan peikkolaista - Toni Naukkarinen vastaa tätä nykyä tiimin toiminnasta. ”Ennen yrityskauppaa teimme Tonin kanssa projekteja 110% luottamuksella, hän osti minulta. Toni antoi haasteita ja minä koitin selviytyä niistä odotuksia paremmin”, Volotinen muistelee. ”Kun yrityskauppa oli tehty, ehdotin Tonia seuraajakseni. Peikkomaiseen tapaan ehdotukseni hyväksyttiin, koska parempaa asiantuntijaa minun tekemisiini ei löytynyt.”

”Olemme hyödyntäneet Heikin vankkaa kokemusta ja tietotaitoa erityisesti metallurgiasta. Meidän onneksemme hän jatkaa vuodenvaihteen jälkeen neuvonantajana, joten voimme katsoa tulevaisuuteen luottavaisesti”, Naukkarinen toteaa.

peikko technology center naukkarinen volotinen

Teknologiakeskuksen asiakkaita ovat Peikon tehtaat. Aiemmin keskiössä oli hitsaus, mutta nyt kehitystyötä tehdään myös muiden tuotantoteknologioiden parissa. Naukkarinen kiittelee uuden tiiminsä toimintaa ja sanoo suoraan, että toiminta on nykyään suoraviivaista ja helppoa verrattuna ulkopuolisiin toimijoihin.

”Pallottelemme villejäkin ideoita tuotekehitysosastomme kanssa, ja voimme valmistaa prototyyppejä erilaisista koneista. Syventyneen yhteistyön lopputuloksena näemme uusia tuotteita nopeammin ja tehokkaammin”, hän selvittää.

Ydinosaamisen valjastaminen asiakkaiden hyödyksi

Teknologiakeskuksen ydinosaamista on valmistaa räätälöityjä valmistuslinjoja Peikon tehtaille niin, että niiden kapasiteetti skaalautuu täysin Peikon tarpeisiin. Naukkarisen mukaan standardikoneet kannattaakin ostaa kaupan hyllyltä, mutta teknologiakeskuksen valmistamat koneet tuovat kustannushyötyä ja tehokkuutta, josta hyötyvät myös Peikon asiakkaat.

”Jos koneet eivät toimi tai ole oikeanlaisia, näkyy se tuotannon tehottomuutena. Tarpeeseen alusta asti valmistetut ratkaisut tuovat kustannustehokkuutta ja nopeutta, mikä vahvistaa Peikon palvelukykyä”, Naukkarinen painottaa.

Yhteistyötä tekevät myös Peikon eri tehdasyksiköt ja teknologiakeskus. Yhtenä käytännön esimerkkinä Volotinen mainitsee hankintakanavien laajentumisen aikoina, jolloin sähkökomponenteista on pulaa. Hän kiittelee myös Peikon tuotantoyksiköiden panosta uuden toimintatavan käynnistyttyä, ja kertoo aktiivisen vuoropuhelun olevan käynnissä uusien ratkaisujen löytämiseksi.

Rohkeita investointeja

Alusta asti kehitettävät ratkaisut vaativat Naukkariselta ja Volotiselta asiantuntemusta jo investointipäätöksiä suunniteltaessa. Naukkarisen mukaan projektit kestävät lyhyimmillään muutamia kuukausia ja pisimmillään yli vuoden.

”Pelkkä suunnittelu vie jo parista kuukaudesta lähes vuoteen, ja iterointikierrokset skaalautuvat projektin haastavuuden mukaan”, Naukkarinen sanoo ja jatkaa: ”Meidän on kyettävä osoittamaan investoinnin kannattavuus muun muassa takaisinmaksun kautta. Jos säästöä ei synny, projektia on turha viedä eteenpäin. Toisaalta moni hyvä investointi voi jäädä tekemättä jos luotetaan pelkkään matematiikkaan. Kokemuksen kautta pystyy näkemään numeroiden taakse.”

Naukkarinen nostaa hattua sille, että Peikon omistajat tekevät rohkeita päätöksiä ja investoivat jatkuvasti uusiin laitteisiin, tiloihin ja teknologioihin. Peikko Groupin johtoryhmä seuraa aktiivisesti markkinatilannetta ja arvioi investointien kannattavuutta.

”Meidän tehtävämme on sitten insinööritieteen ja testien kautta toteuttaa haastavampiakin projekteja. Uutta kehittäessämme teemme kattavia testauksia, jotta voimme olla varmoja, että menetelmämme toimivat ja tuotteen ominaisuudet ovat sitä mitä pitääkin”, hän päättää.

peikon tehdas lahti


LUE MYÖS NÄMÄ BLOGIT:

Laadukkaista tuotteista hyvään asiakaskokemukseen

Työturvallisuus ja turvallinen työ Peikolla

Merja Piirainen

Markkinointi- ja viestintäpäällikkö

Peikko Finland Oy

Share