Lyyra rakentuu lujin rakentein ja hyvällä yhteispelillä

January, 30, 2023

Tieteen ja talouden kortteli, Lyyra, rakentuu Helsingin Kallioon. Lyyra on vihreän rakentamisen edelläkävijä, ja rakennukset on suunniteltu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Parhaillaan rakenteilla oleva Lyyra-kortteli tulee olemaan Helsingin Kallion kaupunginosan uusi maamerkki. Hakaniemen metroaseman yläpuolelle nousevaan kortteliin tulee uusia kahviloita, ravintoloita ja palveluita, Suomen ensimmäinen Citybox-ketjun hotelli, asuntoja sekä yli 7000 m2 toimistotilaa. Lyyra valmistuu vaiheittain vuosina 2023–2024 ja se rakennetaan Peikon DELTABEAM®-liittorungolla.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan Ylvan omistama Lyyra-kortteli rakentuu Siltasaarenkadun ja Toisen linjan kulmassa sijainneiden Kallion vanhojen virasto- ja hallintorakennusten paikalle. Teknisesti ja toiminnallisesti vanhanaikaisten rakennusten purku alkoi tammikuussa 2020.

Ensimmäisessä vaiheessa Lyyraan valmistuu toimisto- ja liiketilarakennus, jonka kanssa samanaikaisesti työstetään viereen tulevan hotellirakennuksen perustuksia. Toisessa vaiheessa valmistuvat hotelli ja asunnot. Hankkeen päätoteuttaja Haahtela toimii Ylvan nimissä, ja kohteen rakennesuunnittelusta vastaa Ramboll Finland Oy. Lyyran arkkitehdit ovat Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy sekä ARCO Architecture Company.

Lyyran 3D malli
Kuva Lyyran 3D-mallista. HAAHTELA

Näyttävät rakennukset, haastavat rakenteet

Peikko vastaa Lyyran teräsosien, kuten pilarien, DELTABEAM®-liittopalkkien sekä PETRA®-laattakannakkeiden toimituksesta. Lisäksi toimisto- ja liiketilarakennuksen huoltopihalle on toteutettu avointa ja vapaata tilaa poikkeuksellisen jumboristikon avulla. Uniikki ristikko painaa yli 30 tonnia ja ylittää koko huoltopihan. Sen jänneväli on 22 metriä ja korkeus nelisen metriä, ja se siirtää kuormat perustuksille kahdeksan kerroksen korkeudelta.

”Uudenlaiset ratkaisut tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia tulevaisuuden teräsrakentamiseen, ja jumboristikko on siitä yksi esimerkki,” kertoo Peikon projekti-insinööri Julia Laitinen.

Peikon projektipäällikkö Lyyran työmaalla
Peikon projektipäällikkö Julia Laitinen (vas) vierailemassa Lyyran työmaalla markkinointi- ja viestintäpäällikkö Merja Piiraisen kanssa.

Lyyran rakennusten julkisivu on näyttävä mutta rakenteellisesti haastava – teräspalkkien varaan rakennetut terävät kärkiulokkeet ovat Lyyran paras tuntomerkki. Toimistorakennuksen ylimmän kerroksen teräsrakenteiset näköalaravintolatila ja kattoterassi haastoivat myös rakennesuunnittelua. Vinot seinät, pitkät jännevälit sekä isot ikkunaseinälinjat vaativat erikoisratkaisuja ja niissä käytetään muun muassa teräskehiä perinteisten ratkaisujen sijaan.

DELTABEAM®-liittorunko hyödyntää käytettävissä olevan tilan kahdella tavalla. Matalien välipohjien ansiosta huonekorkeutta on mahdollista lisätä tai rakentaa useampia kerroksia tiettyyn korkeuteen saakka. Liittopilarit vievät erittäin vähän lattiapinta-alaa, joka muodostuu näin suuremmaksi kuin muilla rakennusmenetelmillä.

Logistiikka avainasemassa

Tiiviisti rakennetussa ja vilkkaassa Helsingin keskustassa uudisrakentaminen on yleensäkin haastavaa. Suuret kuljetukset täytyy ajoittaa ruuhka-aikojen ulkopuolelle, eikä ahtaalla työmaalla ole mahdollista varastoida osia pitkäksi aikaa.

”Huolellisesti suunnitellut täsmätoimitukset takasivat, että kaikki osat olivat paikalla juuri silloin, kun niitä tarvittiin,” selventää Laitinen.

”Mitä ahtaammat ja tarkemmat paikat, sitä paremmin tulee suunniteltua koko projektin toteutus,” kuvailee Haahtelan vastaava työnjohtaja Ilkka Venho.

”Toimitusten täsmällisyys, logistiikan merkityksen ymmärtäminen ja työmaan toiveiden huomioiminen ovat olleet avainasemassa hankkeen onnistumisessa. Peikon projektipäälliköt kantavat aidosti huolta hankkeen etenemisestä ja ovat muutostilanteissa ratkaisuhakuisia,” jatkaa Venho.

Lyyran työmaa Helsingissä
Vihreät DELTABEAM® Green -liittopalkit erottuvat tavanomaisista palkeista paitsi värinsä, myös huomattavasti pienemmän ympäristövaikutustensa puolesta. HAAHTELA

Käytönaikainen ympäristöystävällisyys huomioidaan jo rakennusvaiheessa

Vastuullisuus on huomioitu hankkeessa erityisen tarkasti. Lyyran elinkaaren hiilijalanjälki on arvioitu, ja materiaalien hyötykäytölle ja rakennusten jalanjäljen pienentämiselle on asetettu kunnianhimoiset tavoitteet. Hiilijalanjälkeä pienennetään esimerkiksi käyttämällä biokaasua lämmitysmuotona, etsimällä vaihtoehtoisia raaka-aineita ja lisäämällä energiatehokkuutta. Katoille tulee aurinkopaneeleja ja viherkattoa.

Lyyran tiloille haetaan LEED Platinum -sertifikaattia, ja lisäksi tilat tähtäävät Suomen ympäristöministeriön säätelemään korkeimpaan mahdolliseen A-energialuokkaan. Lyyran työmaa on mukana Inklusiivinen työmaa -hankkeessa, joka on yksi OECD:n Business 4 Inclusive Growth -verkoston pilottihankkeista.

Yksi tapa lisätä rakennuksen käytönaikaista ympäristöystävällisyyttä on tehdä siitä muuntojoustava, jolloin rakenteet ovat sujuvasti muokattavissa uusiin käyttötarkoituksiin, koko rakennuksen elinkaaren ajan. DELTABEAM®-liittorungon matala välipohjarakenne mahdollistaa joustavan pohjaratkaisujen suunnittelun.

DELTABEAM Green palkit Lyyran rungossa

”Hankkeen toiseen vaiheeseen toimitetaan DELTABEAM® Green -palkit, joiden ansiosta kohteen hiilijalanjälkikuorma kevenee entisestään,” kertoo Peikon myyntipäällikkö Esa Hynninen.

DELTABEAM® Greenin hiilijalanjälki on noin 50 % pienempi verrattuna tavanomaisiin teräsrakenteisiin. Ympäristöystävällisemmän toimintamallin mukaisesti yli 90 % materiaalista on kierrätetty, tuotannon sähkö on uusiutuvaa, ja kuljetukset järjestetään ympäristöviisaalla tavalla.

Suunnittelun ja yhteistyön keinoin

Lyyra-hankkeen ensimmäisen vaiheen teräsrakennetoimitukset on tehty ja toisen vaiheen suunnittelu ja valmistus on käynnissä. Miten tähän asti on mennyt?

”Hanke on sujunut suunnitelmien mukaisesti, ja jopa paremmin kuin odotimme. Suurelta osin tästä voidaan kiittää Haahtelan tarkkaa ohjausta sekä lujaa tietotaitoa. Yksityiskohtainen ja huolellisesti tehty laskenta-aineisto on helpottanut meidän työtämme,” kiittelee Hynninen.

Vastaavasti Peikon toimintaa kehutaan Haahtelan puolelta.

”Tämä on ollut hyvää yhteistyötä. Peikon tiimi vieraili työmaalla ja kutsui meidät puolestamme tutustumaan Peikon tehtaalle Lahteen seuraamaan palkkien valmistusta. Se edisti hanketta aidosti,” toteaa Venho.

Tieteen ja talouden kortteliksi kutsuttu Lyyra rakennetaan kestävän kehityksen arvoin ja saumattomalla yhteispelillä.

Lyyran työmaa Helsingissä

************************************************
Juttu on julkaistu Peikon lehdessä 1/2022
************************************************

LUE LISÄÄ:
Vauhtia vihreään rakentamiseen DELTABEAM® Green -liittopalkilla
PETRA® Green on Peikon ympäristöystävällisen tuoteperheen uusin jäsen

Share