30 vuotta edelläkävijyyttä - Peikon pilariliitosjärjestelmän tarina

June, 1, 2021

Jos haluaa olla edelläkävijä konservatiivisella alalla, pelkkä tekninen osaaminen ei riitä. Täytyy olla rohkeutta ja periksiantamattomuutta. Sekä ripaus hulluutta sukeltaa pää edellä haasteisiin ja kääntää ne mahdollisuuksiksi.


”Mitäs jos käytettäisiin pulttiliitoksia?” oli aluksi vain ajatus, jonka toteutumisesta ei ollut varmuutta. Nyt, 30 vuotta myöhemmin, voimme ylpeänä todeta, että ideasta syntyi mahtava innovaatio. Pilareiden pulttiliitoksia käytetään nykyään maailmalla laajasti.

Ikoninen HPKM®-pilarikenkä muutti rakennustapaa

Idea pilarikenkien pulttiliitoksista syntyi jo 80-luvun puolella. Rakennusalan konservatiivisuuden vuoksi epäilimme aluksi, miten edistyksellinen ideamme otettaisiin vastaan. Huoli oli kuitenkin turha, sillä HPKM®-pilarikenkien lanseeraus vuonna 1991 antoi alkusysäyksen rakennusmenetelmien muutokselle.

Pilarikenkäliitokset valtasivat alaa pilareiden holkkiliitoksilta, koska niiden käyttäminen säästi työmaalla sekä aikaa että rahaa. Lisäksi ne poistivat kokonaan pilareiden asennusaikaisen tuentatarpeen. Pilarien asennus pilarikenkiä käyttäen oli neljä kertaa nopeampaa kuin perinteisillä holkkiliitoksilla. Pystysuoruuden säätäminen tehtiin muttereiden säätövaran avulla, eikä työmaalla ollut enää tarvetta hakata puukiiloja holkkiliitoksiin.

Euroopan markkinoilta kohti kaukomaita

Koska vastaanotto kotimarkkinoilla oli odotettuakin parempi, päätimme lähteä valloittamaan maailmaa. Jalansijan saaminen uusilla markkinoilla vie monesti paitsi aikaa myös pääomaa. Meillä kävi kuitenkin onni, sillä kilpailu oli tuolloin käytännössä lähes olematonta.

Peikon brändi oli tuolloin Euroopassa tuntematon. Se oli loistava tilaisuus lanseerata pilarikenkäliitokset Saksan markkinoilla vuonna 1993. Ja pian sen jälkeen jälleenmyyjämme lanseerasivat tuotteet myös Ruotsissa ja Norjassa. Vuosituhannen vaihteessa otimme askeleen Espanjan markkinoille, jossa jalansija löytyikin nopeasti. Kansainvälistyminen oli alkanut.

Alan standardeja määrittämässä

Kansainvälistymisen aikana keskityimme oppimaan uutta ja kehittämään tuotteitamme markkinoiden tarpeisiin. Erityishuomio kiinnittyi ETA-arviointiin ja CE-merkintään. Vuonna 2003 aloitimme ETA-työn, ja samalla loimme standardit pilareiden pulttiliitoksille.

Jalansijamme alkoi vahvistua uusien markkina-alueiden myötä. 2005 pilarikenkäliitokset ottivat askeleen Venäjälle. 2009 ensimmäinen seisminen projektimme toteutui Turkissa, ja samaan aikaan lanseerasimme Peikko Designer® -suunnitteluohjelman. Se oli suurin yksittäinen tuotekehitysinvestointimme, jonka myötä suunnittelijoiden työstä tuli helpompaa ja nopeampaa.

Peikko Designer suunnitteluohjelma rakennesuunnittelijoille


Vuoden 2010 koittaessa saimme päätökseen ETA-hyväksyntöihin liittyvän pilariliitosten kehitystyön ja testiohjelman. Rohkenimme laajentaa toimintojamme APAC-alueelle ja Kiinaan samana vuonna. Singaporen myyntitoimisto perustettiin muutamaa vuotta myöhemmin.

Yksi merkittävistä saavutuksistamme oli ETA-dokumentaation valmistuminen vuonna 2013. Se tarkoitti, että pilariliitosjärjestelmämme oli ensimmäinen, jolle ETA myönnettiin. Pilarikenkien ja ankkuripulttien suorituskyky voitiin nyt todistaa CE-merkinnän avulla.

Nykyhetkestä tulevaisuuteen

Kuluneen 30 vuoden aikana olemme kehittäneet pilarikenkien suunnittelua huomattavasti. Samalla olemme tehneet lukemattomia testejä varmistaaksemme, että kaikki pilarikenkämme ovat turvallisia ja kestäviä käyttää. Olemme muun muassa testanneet liitoksia murtotilaan saakka ja tehneet niille vaativia polttokokeita.

Peikon pilarikengät palokokeessa


Tuona aikana Peikosta on kasvanut kansainvälisesti menestyvä yritys. Siitä huolimatta työskentelemme edelleen nöyrästi lupauksemme eteen: teemme asiakkaidemme rakennusprosessista tehokkaampaa, turvallisempaa ja nopeampaa. Satsaamme edelleen tuotekehitykseemme, ja kuuntelemme asiakkaitamme herkällä korvalla.

Nykyään meillä on toimintaa yli 30 maassa. Markkinat kasvavat jatkuvasti, ja esittelemme uusia innovaatioitamme asiakkaillemme. Tänä vuonna lanseeramme BOLDA®-pilarikengän, jossa yhdistyvät kestävyys ja kompakti koko. Se on maailman ainoa CE-merkitty, suuren kuormituskestävyyden pilarikenkä. Määritämme pelin hengen jälleen kerran, mutta sama pilke silmäkulmassa kuin aina ennenkin.

Lue lisää: peikko.fi/peikkoway

Heikki Jäämaa

Myyntijohtaja

Peikko Finland Oy

Share