DELTABEAM® eli deltapalkki on optimaalinen valinta liittorakenteiden suunnitteluun

July, 6, 2023

Todettaakoon heti alkuun, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Moni rakennusalalla on tottunut puhumaan deltapalkista, jonka muoto muistuttaa kreikan kielestä tuttua delta-kirjainta.

Me Peikolla olemme antaneet liittopalkille tuotenimen DELTABEAM®, ja se on Peikon tunnetuin tuote myös kansainvälisillä markkinoilla. Kyseessä on siis liittorungoissa käytettävä teräspalkki, joka betonoidaan työmaalla.

Miksi valita deltapalkki?

Deltapalkin historia ulottuu yli 30 vuoden päähän, jolloin Peikko kehitti Jorma Kycklingin johdolla ontelolaatan kanssa ihanteellisesti toimivan liittopalkin. Sen ainutlaatuinen rakenne yhdistää teräksen ja betonin parhaat ominaisuudet mahdollistaen samalla matalammat välipohjat ja pidemmät jännevälit. Deltapalkki suunniteltiin monikerroksisten rakennusten vaatimuksiin, ja sen avulla rakennuksen kerroskorkeus pienenee jopa 500 mm.

DELTABEAM kerroskorkeus

Deltapalkki on myös rakennuttajille mieluinen ratkaisu, sillä DELTABEAM® nopeuttaa rungon asentamista huomattavasti. Se on myös kokonaistaloudellinen ratkaisu, joka maksaa itseään takaisin rakennuksen elinkaaren aikana pienempinä lämmitys- ja viilennyskustannuksina. Avointen, muuntojoustavien tilojen ansiosta deltapalkki mahdollistaa tilojen muokkaamisen rakennuksen käyttötarpeiden muuttuessa sen elinkaaren aikana.

Sopiiko DELTABEAM®-rakenne hybridi- tai puurakenteisiin?

Kyllä sopii. Deltapalkkia on käytetty Keski-Euroopassa puurakenteiden kanssa jo yli 10 vuoden ajan. Viime vuosina myös kotimaassa on huomattu clt-laatan ja deltapalkin edut. Välipohjista tulee 10-30 % matalammat, jolloin yllä mainitut hyödyt toteutuvat myös puu-teräs -hybridirakenteessa. Myös jännevälit ovat pidemmät kuin perinteisissä puurakenteisissa taloissa.

Ensimmäinen todellinen hybdirirakenteinen kohde Suomessa oli Pudasjärven Hirsihovin kerrostalot, joissa runko koostui betonipilareista, deltapalkeista ja ontelolaatoista, mutta julkisivun materiaali oli painumaton hirsi. Projekti oli mielenkiintoinen kaikille osapuolille, ja lopputulos todella hieno.

Pudasjärven Hirsihovi hybridirunko

Mitä hyötyä deltapalkista on korkeissa rakennuksissa?

Matalien välipohjien ansiosta rakennuksen kokonaiskorkeus on pienempi ja sillä on suorat vaikutukset rakentamisen kustannuksiin ylläpitokuluista puhumattakaan. Mitä korkeampi rakennus on, sen suuremman hyödyn rakennuttaja voi saada myös lisäkerrosten muodossa. Myös palkin rakenteellinen palosuojaus on merkittävä kustannussäästö etenkin korkeissa rakennuksissa.

Kanadan Winnipegissä rakennettiin 42-kerroksinen, liiketiloja ja asuinhuoneistoja yhdistävä talo, jonka korkeus on huimat 142 metriä. Talo tehtiin samanlaisten perustusten päälle kuin huomattavasti aiemmin lähistölle rakennettu, 30-kerroksinen talo. Teräspalkkien ja -pilareiden varaan rakennetusta uudiskohteesta tuli 15 metriä matalampi kuin vaihtoehtoinen ratkaisu, joka olisi koostunut ontelolaatoista ja I-palkeista. Lisää säästöä saatiin deltapalkin integroidulla palosuojauksella.

Kannattaako deltapalkkia harkita vähähiilisiin rakennuksiin?

Ehdottomasti kannattaa. Peikko on kehittänyt vähähiilisemmän ”vihreän deltapalkin”, joka tunnetaan tuotenimellä DELTABEAM® Green. Väriltään vihreät palkit valmistetaan yli 90% kierrätetystä teräksestä, ja niiden hiilijalanjälki on puolet pienempi kuin tavallisten palkkien. Lisäksi Peikko käyttää palkin valmistusprosessissa uusiutuvaa energiaa sekä logistiikassa ympäristöystävällisempiä ratkaisuja.

Vaihtamalla deltapalkit vihreisiin, rakennuttaja voi säästää yhdellä päätöksellä noin 5% koko rungon CO2-päästöistä. Se on merkittävä leikkaus päästöihin jo rakennusvaiheessa, ja lisäsäästöt muodostuvat energiasäästöistä, jotka syntyvät elinkaaren aikana. Päästösäästöllä on merkitystä etenkin jos rakennukselle haetaan LEED- tai BREEAM -ympäristösertifikaattia sen valmistuttua.

DELTABEAM Green palkit Lyyran työmaalla

Olipa rakennuksen runko perinteinen, betonista ja teräksestä koostuva, tai vähähiilisemmäksi suunniteltu puu-teräs -yhdistelmä, Peikko tarjoaa liitosratkaisut molempiin vaihtoehtoihin. Deltapalkki itsessään on suunniteltu rakenneosaksi, joka toimii kaikkien laatta- ja pilarityyppien kanssa. Kysy lisää Peikon asiantuntijoilta, autamme sinua optimoimaan tulevan hankkeesi rakenteet!


Lisää aiheesta:

Tietoa DELTABEAM®-liittopalkeista ja liittorungosta

Referenssi: Helsinki-Vantaan terminaali 2:n laajennus

DELTABEAM®-rakenteiden kosteudenhallinta erilaisissa rakenteissa 

White Paper: DELTABEAM®-välipohjajärjestelmät pienentävät rakennuksen ympäristöjalanjälkeä

 

Juuso Salonen

Liiketoimintapäällikkö, DELTABEAM®

Peikko Finland Oy

Share