Urpo Karesniemi on suunnittelija, jota kiinnostavat rakennesuunnittelun haasteet

July, 6, 2021

Urpo Karesniemi työskentelee Sitowisella, joka on yksi Suomen suurimmista rakennusalan suunnittelu- ja konsultointiyrityksistä.

1970-luvun lopulla Urpo Karesniemi opiskeli Helsingin yliopistossa teoreettista matematiikkaa ja fysiikkaa.
- Oivalsin kyllä pian, että olen enemmän käytännönläheinen ihminen. Oli vaikea kuvitella, että työskentelisin loppuelämäni teoreettisten kaavojen parissa, hän muistelee.

Kun Karesniemi sai kimmokkeen käytännön tekemiseen, hän haki opiskelemaan Helsingin teknilliseen yliopistoon, jota nykyään Aalto-yliopistoksi kutsutaan.
- Kun olin kahlannut läpi perusopinnot, kiinnostuin valtavasti rakennesuunnittelusta. Vaativien rakenteiden suunnittelu on työn suola, ja toistaiseksi olemme löytäneet ratkaisun kaikkiin haasteisiin, hän sanoo.

Hyvä esimerkki on Lauttasaaren ostoskeskuksen suunnittelu Helsingissä.
- Suunnittelimme vuonna 2015 rakennukseen DELTABEAM® Frame -rungon, jossa oli muutamia erikoisuuksia. Kun standardiratkaisua ei ole mahdollista syystä tai toisesta käyttää, täytyy miettiä olisiko jostain samantyyppisestä ratkaisusta apua suunnittelupulmaan. Esimerkiksi Lauttasaaren projektissa kannattelimme yhden tason ylemmän kerroksen rakenteita saavuttaaksemme määritellyn lattiapaksuuden.

Lauttasaaren ostoskeskus rakenne

Lauttasaaren ostoskeskus


Peikko Designer® käytännön työssä

Karesniemi toteaa, että manuaalinen laskenta vie paljon arvokasta työaikaa, sillä useimmat projektit ovat monimutkaisia.
- Peikko Designer® tekee esimerkiksi WELDA®-kiinnityslevyjen mitoittamisesta nopeaa. Ja kun suunnitellaan korkeita pilareita, ohjelmalla on helppo tarkastaa voidaanko ne pystyttää työmaalla ilman lisätukia, hän neuvoo.

Karesniemelle suunnitteluohjelman yksi tärkeimmistä eduista on kattava dokumentaatio.
- Jos on tarvetta muuttaa tai lisätä jotakin, kuormien tarkastaminen käy kätevästi. Peikon detaljien lisääminen suunnitelmaan on myös helppo nakki, hän toteaa.

Rakennesuunnittelun tulevaisuus

Pitkä kokemus asettaa Karesniemen etulyöntiasemaan alan tulevaisuutta ennustettaessa. Hän uskoo, että tulevaisuudessa käytetään aiempaa enemmän liittorakenteita.
- Ei liene kenellekään epäselvää, että liittorakenteiden ominaisuuksia hienosäätämällä voidaan täyttää sekä rakenteiden että liiketoiminnan vaatimukset. Esimerkiksi puukerrostaloissa on hyvä käyttää myös terästä ja betonia, hän selventää.

Rakennusten korjaaminen on myös nouseva trendi.
- On päivänselvää, että rakennusten korjaaminen pidentää niiden elinkaarta, kunhan se vain on myös taloudellisesti järkevää.

Karesniemellä ei ole selvää suosikkia rakennusmateriaaleissa.
- Olen käyttänyt aina niitä materiaaleja, jotka sopivat parhaiten kuhunkin projektiin. Tunnen eri materiaalien ominaisuudet hyvin, vaikkakaan en ole koskaan suunnitellut taloa muovista. Tiedossani on kyllä ainakin yksi 1990-luvulla Suomessa tehty kokeilu, jossa rakennus suunniteltiin ja rakennettiin muovista, hän naurahtaa.

Vinkki Peikko Designer® -käyttäjille

Karesniemi antaa hyvän vinkin uusille Peikko Designer® -suunnitteluohjelman käyttäjille.
- Jos olet aloittelija Peikon suunnitteluohjelman käytössä, on hyvä ensimmäisillä kerroilla varmistaa laskennat manuaalisesti. Näin voit olla varma, että olet ymmärtänyt ohjelman logiikan oikein.

 

Urpo Karesniemi mökkityömaalla
Kun Urpo Karesniemi ei ole työn äärellä suunnittelemassa suuria rakennuskohteita, hän nauttii pienemmistä rakenteellisista haasteista kesämökillään.

Juttu on julkaistu Peikon Lehdessä 1/2021.


LUE LISÄÄ:
Peikko Designer® -laskenta päivitetty EN 1992-4:2018 mukaiseksi
Suunnittelijat rakentamisen ytimessä

Share
Comments Write a comment
Fill out this field
Invalid email address
Fill out this field
Post
No comments yet
Takaisin artikkeleihin