EBEA®-parvekeraudoitteet palotestissä rakennustyömaalla

June, 29, 2023

Ulokeparvekkeiden käyttö Suomessa on yleistynyt viimeisten vuosien aikana sen tuoman arkkitehtuurisen vapauden ja korkean rakentamisen seurauksena.

Ulokeparvekkeiden kanssa lämpöliikkeet eivät muodostu ongelmaksi, sillä jokainen parvekelaatta on kannatettu saman kerroksen holvista, jolloin parveketornin lämpöliikkeet eivät kasva kerrosluvun kasvun myötä. Ulokeparvekkeisiin on ollut markkinoilla liitososia jo jonkin aikaa ja parin viime vuoden aikana myös Peikko on tullut mukaan kisaan EBEA®-parvekeraudoittellaan.

EBEA®-parvekeraudoite koostuu vetoteräksistä, kylmäsiltoja estävästä lämmöneristeestä, korkealujuusbetonista valmistetuista puristuskappaleista sekä leikkauslevyistä. Tuote on käynyt läpi kattavat testaukset ja sillä on kansalliset hyväksynnät mm. Sveitsissä, Suomessa, Unkarissa ja Slovakiassa. Yksi tärkeistä raudoitteen ominaisuuksista on palonkesto. Riippuen rakennuksesta ja julkisivusta, vaaditaan kantaville rakenteille 30…90 minuutin palonkestoa, joka EBEAn® avulla saavutetaan.

EBEA®-parvekeraudoitteen palonkesto on testattu laajoilla palotesteillä, joissa on käytetty ns. standardipaloa. Vastaako laboratoriotesti kuitenkaan oikeaa palotilannetta? Tulipalossa voi olla monta muuttujaa, ja palon eteneminen on arvaamatonta. Latviassa hiljattain sattuneessa tulipalossa EBEA® joutui todelliseen testiin, kun rakenteilla oleva kerrostalo syttyi tuleen. Onni onnettomuudessa oli se, että rakennus ei ollut vielä valmis ja oli tyhjillään palon aikana, joten henkilövahingoilta säästyttiin.

Rakennuksen julkisivu oli vuorattu muovipohjaisella EPS-eristeellä (Styrofoam), joka oli tarkoitus rapata. Kun palo syttyi, oli koko julkisivu tulessa vain muutamassa minuutissa, ja eriste paloi käytännössä kokonaan pois. Ulokeparvekelaatat oli asennettu vain viikkoja aikaisemmin. Kaiken kaikkiaan palo kesti noin puoli tuntia, ennen kuin se saatiin sammutettua.

Tulipalon jälkeen heräsi kysymys, voiko parvekelaattoja enää turvallisesti käyttää? Miten tulipalossa kävi EBEAn® lämmöneristys- ja kuormankanto-ominaisuuksille? Parvekkeita tutkittiin ensin työmaalla, jonka jälkeen niille tehtiin toiminnallisia kokeita.

Työmaatutkimuksen perusteella eristeen sisällä olevat vetoteräkset olivat moitteettomassa kunnossa, eivätkä olleet altistuneet palolle lainkaan. Myös kivivillaeriste oli säilynyt palokunnan sammutustoimista huolimatta kuivana aivan pintakerrosta lukuun ottamatta.

Raudoituksen kuormansiirtokykyä testattiin lastaamalla laattojen päälle 25 kg:n sementtisäkkejä, kunnes maksimi suunnitteluhyötykuorma saavutettiin. Kun kuorma oli saatu lastattua, mitattiin parvekelaatan taipumaa useamman tunnin ajan. Mittauksissa ei havaittu taipumaa, joka olisi viitannut siihen, että tulipalo olisi heikentänyt raudoitusta. Tutkimusten perusteella todettiin, että parvekelaatat voivat jäädä paikoilleen ja rakennuttajan tulisi vain uusia tulipalossa vaurioitunut julkisivu. EBEA®-raudoitteisiin voi siis luottaa myös hädän hetkellä!

Tutustu uuteen White Paperiin, joka käsittelee EBEA®-parvekeraudoitteen palokoetta.


Lue myös:
Parvekeliitosten valinta - näin onnistut suunnittelussa ja asennuksessa
Putkenpätkästä tuotteeksi

Share
Takaisin artikkeleihin