elokuu, 30, 2021

Mies pulttiliitosten takana: Topi Laiho

Infrarakentamisen liiketoimintapäällikkö Topi Laiho on työskennellyt Peikolla jo 20 vuoden ajan. Valtaosan siitä ajasta hän on työskennellyt pilarikenkäliitosten lanseeramisessa uusille markkinoille ympäri maailmaa. Pyysimme häntä kertomaan oman tarinansa.

Pilareiden pulttiliitoksia maailmalle

Olen Peikon vuosieni aikana työskennellyt tuotteidemme kehittämisen parissa, mukaan lukien pilarikenkäliitokset. Itse asiassa olin pilarikenkäliitosten tuotepäällikkö neljä vuotta, joten ne ovat tavallaan erikoisalaani. Olen myös työskennellyt erilaisissa teknisissä ja myynnin tehtävissä ympäri maailmaa pyrkien avaamaan liiketoimintaa uusille markkinoille ja esitellen pilarikenkäliitostemme etuja.

Tällä hetkellä vastaan uuden liiketoiminnan luomisesta infrarakentamisen segmentille Suomessa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että teen yhteistyötä rakennuttajien, rakennesuunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa. He työskentelevät infrahankkeiden, kuten teiden, siltojen, rautateiden, vesihuollon ja sähköverkkojen parissa. Minun tehtäväni on tunnistaa asiakkaiden tarpeet ja kehittää sopivia ratkaisuja tälle liiketoiminta-alueelle. Vaikka pilarikenkäliitoksiamme on käytetty pääasiassa talonrakennuksessa, voi niitä hyödyntää myös muissa kohteissa, kuten infrarakentamisen hankkeissa.

siltarakennustyömaa

Käytöksen muuttaminen ottaa aikaa

20 vuotta sitten Peikon pilarikenkäliitosten markkinat rajoittuivat enimmäkseen Suomeen, Ruotsiin ja Saksaan. Sen jälkeen olemme avanneet lisää toimistoja ympäri maailmaa ja menestyneet monilla uusilla markkinoilla. Kaikilla markkinoilla tarina on melko samanlainen: ala on konservatiivinen, ja vie aikaa ennen kuin asiakas rohkaistuu käyttämään tuotteitamme.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että asiakkaat ovat yleensä kiinnostuneita sekä tuotteistamme että ratkaisuistamme, ja haluavat kuulla niistä enemmän. Mutta vaikka ensimmäisen tapaamisen saaminen on melko helppoa, vie paljon enemmän aikaa saada asiakkaat muuttamaan mielensä ja kokeilemaan uusien tuotteiden käyttöä. Uusilla markkinoilla tarvitaan paljon kärsivällisyyttä - etenkin jos on alansa edelläkävijä.

Uusille markkinoille pääsemiseen kuluva aika vaihtelee maittain. Esimerkiksi tiukasti säännellyissä maissa, kuten Saksassa ja Singaporessa, meidän on vakuutettava asiakkaiden lisäksi viranomaiset. Joten vaikka asiakkaat olisivat kiinnostuneita, meidän on läpäistävä toinenkin hyväksynnän taso. Sitä vastoin muissa maissa, kuten Arabiemiraateissa, jossa sääntely on hieman kevyempi, muutos tapahtuu hieman nopeammin, koska suunnittelijat ja urakoitsijat voivat tehdä päätökset.

"Uusilla markkinoilla tarvitaan paljon kärsivällisyyttä – etenkin jos on alansa edelläkävijä."

betonipilarit ja pilariliitokset rakennustyömaalla

Nopeus on valttia

Kun olemme vakuuttaneet asiakkaat ja he aloittavat tuotteidemme käytön, hyödyt konkretisoituvat selvästi: nopeammat ja turvallisemmat liitokset, parempi tuottavuus ja korkeampi laatu. Rakentamisen nopeus on usein tärkeä tekijä markkinasta riippumatta. Yksi suurimmista onnistumisistani on Facebookin ensimmäinen datakeskus Aasiassa. Se on yksi maailman kehittyneimmistä ja energiatehokkaimmista datakeskuksista. 10-kerroksinen rakennus sijaitsee Singaporessa, missä on hyvin vähän rakennettavaa maa-aluetta. Euroopassa tällainen datakeskus rakennettaisiin yhdelle tasolle ja laajalle alueelle, mutta Singaporessa oli rakennettava ylöspäin. Ja kun rakennetaan hyvin rajatulle alueella, on rakennus saatava valmiiksi mahdollisimman nopeasti. Juuri siitä syystä asiakas valitsi Peikon pilarikenkäliitokset – ne tekivät rakentamisesta paljon nopeampaa ja tehokkaampaa.

Uudet markkinat ja uudet käyttökohteet

Uudet markkinat voivat myös olla hyvä paikka löytää uusia käyttötarkoituksia tuotteillemme. Minulla on toinen hyvä esimerkki Singaporesta. Yksi asiakkaistamme oli menestyksekkäästi käyttänyt pilarikenkiämme talojen rakentamiseen kun he voittivat sopimuksen sillan rakentamisesta. Asiakas otti meihin yhteyttä ja kysyi, toimisivatko pilarikengät myös valtatien sillan rakentamisessa. Se osoittautui erinomaiseksi ratkaisuksi, ja jälleen kerran pilarikenkäliitokset lyhensivät rakentamisaikaa vilkkaan kaupungin keskellä. Tämän menestyksen ansiosta he ovat sittemmin voittaneet muita siltahankkeita, ja myös viranomaiset ovat hyväksyneet menetelmän. Se on hyvä esimerkki asiakkaiden luovuudesta. Tuote on sama, mutta keksimme yhdessä sille uuden käyttökohteen.

metrosilta helsingissä

Uusia mahdollisuuksia infrarakentamiseen

Siitä lähtien, kun lanseerasimme pilarikenkäliitokset 30 vuotta sitten, olemme kulkeneet menestyksestä toiseen. Vaikka toimimme 34 maassa ympäri maailmaa, riittää uusia mahdollisuuksia edelleenkin. Olemme esimerkiksi juuri raapaisseet Kiinan markkinoiden pintaa. Olemme tehneet siellä muutamia projekteja, joten kasvumahdollisuuksia on edelleen valtavasti. Meillä on itse asiassa edelleen suuri potentiaali koko Aasiassa.

Siitä lähtien kun lanseerasimme pilarikenkäliitokset 30 vuotta sitten, olemme nähneet yhtä sun toista maailman eri rakennustyömailla. Näen nykyisillä markkinoillamme uutta potentiaalia Peikon ratkaisuille, erityisesti siltarakentamisessa ja muissa infrahankkeissa. Olemme jo osoittaneet, että pilarikenkäliitokset toimivat hyvin, joten voimme tarjota niitä myös uusiin käyttökohteisiin. Kuten mainitsin, pilarikenkiämme on käytetty menestyksekkäästi tiesiltojen rakentamiseen Singaporessa, ja niitä on käytetty myös jalankulkusiltoihin Sveitsissä, Tanskassa, Englannissa ja Bahrainissa.

silta bahrainissa

Ratkaisujen kehittäminen asiakkaan hyödyksi

Yksi Peikossa työskentelyn näkökohdista, joista todella pidän – ja joista myös asiakkaamme pitävät – on se, että olemme innokkaita kokeilemaan uutta aina, kun siihen on mahdollisuus. Asiakas voi esimerkiksi kysyä meiltä: "Hei, meillä on ongelma, onko sinulla jotain, joka voisi auttaa meitä?" Ja täällä Peikolla, jos meillä ei vielä ole sopivaa tuotetta, sanomme: "Ei vielä, yritetään kehittää jotain uutta yhdessä." Se on todella mukava tapa työskennellä. Uuden kehittäminen on paitsi hauskaa myös hyödyksi asiakkaillemme.

Tuorein ajatukseni on, että voisimme käyttää Peikon FATBAR®-ankkurointipultteja vaativiin käyttökohteisiin. Kehitimme ne ankkuroimaan tuulivoimalatorneja, joten ne ovat erittäin vahvoja ja kestävät suuria väsytyskuormituksia, ja siksi niillä on potentiaalia kaikenlaisiin muihinkin projekteihin. Voisimme käyttää niitä infrarakentamisen hankkeissa, kuten silloissa, teissä ja rautateissä.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä. Etsitään yhdessä paras ratkaisu projektiisi!

kevyen liikenteen silta

LUE LISÄÄ:
Pilarikenkäliitosten historia ja tulevaisuus
Paalulaatan lävistysraudoitusjärjestelmä nopeuttaa ja tehostaa infrarakentamista

Comments Write a comment
Fill out this field
Invalid email address
Fill out this field
Post
No comments yet

Ota yhteyttä

Jaakko Yrjölä

Jaakko Yrjölä

Senior Manager

Research & Sustainability

Mobiili +358 40 712 3400
[email protected]

Matti Vinberg

Matti Vinberg

Vanhempi rakennesuunnittelija

DELTABEAM® ja ontelolaattakannakkeet

Mobiili 040 712 3417
[email protected]

Ville Saarinen

Ville Saarinen

Myyntipäällikkö

Uusimaa, Kymenlaakso ja Häme. Lisäksi rakennusliikkeet Varsinais-Suomi.

Mobiili 040 767 7340
[email protected]

Jussi Happonen

Jussi Happonen

Myyntipäällikkö

Keski-Suomi, Savo, Pohjois-Karjala, Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi

Mobiili 040 712 3424
[email protected]

Samuel Kantonen

Samuel Kantonen

Myyntipäällikkö

Etelä- ja Keski-Pohjanmaa, Satakunta ja Pirkanmaa. Lisäksi elementtitehtaat Varsinais-Suomi.

Mobiili 044 545 7052
[email protected]