Lävistysraudoitusjärjestelmät – mitä ja miksi?

May, 6, 2019

Peikon PSB®-lävistysraudoitusjärjestelmä koostuu tyssäpäisistä ankkureista, jotka muodostavat kiskoelementin.

Lävistysmurtumien estäminen on PSBn® tärkein tehtävä. Paikallavalulaatoissa lävistyksenestoa tarvitaan pilareiden ympärillä. Lävistyksenestojärjestelmät levittävät pistekuormat suuremmalle alueelle laatassa, jolloin leikkausvoimat eivät ylity missään laatan osassa. PSB® muodostuu kiskoon sijoitetuista tyssäankkureista, joiden etäisyydet voi helposti laskea Peikko Designer® -suunnitteluohjelman avulla. Tyssien väliin betoniin muodostuu puristuspaarteita, jotka siirtävät kuorman seuraavalle tyssälle, joka sitten siirtää kuorman vetorasituksella seuraavalle puristuspaarteelle. Kuorman siirto toimii siis kuten kattoristikoissa.  

  Matalamman laatan hyödyt

Lävistysraudoitusjärjestelmien avulla on mahdollista madaltaa betonilaattoja, sillä laatan paksuus määräytyy tarvittavan leikkausmurron perusteella. PSBn® molemmissa päissä on tyssäykset, jotka siirtävät kuormia tehokkaasti verrattuna esimerkiksi perinteisiin hakoihin. Monissa tapauksissa laatan paksuutta ja tarvittavan betonin määrää voidaan vähentää 20-40 %.

 

 

Laatan paksunnos pilarin ympärillä ei ole ainoa paikka rakennuksessa, jossa laatan lävistyminen voi olla mitoittava. Samankaltainen tilanne on myös perustuksissa. Maanvaraisissa perustuksissa lävistyskuormat tulevat pilareilta pohjalaatalle. Jälleen laatan paksuutta saadaan madallettua käyttämällä PSB®-lävistysraudoitusjärjestelmää jakamaan pistekuormaa isommalle alueelle.

Kaipaatko lisää käyttötarkoituksia? Entä jos rakennuksesi perustus ei olekaan maanvarainen vaan paalutettu? Paalut muodostavat saman kuormituksen mutta ylösalaisin; paalulaatta tulee suunnitella niin, että se kestää paalusta sen yläosaan siirtyviä pistekuormia. Huomaatko yhtenäisyyden? PSB®-lävistysraudoitusjärjestelmä voi säästää huomattavia betonimääriä myös perustusrakenteissa!

 

Asennuksessa säästetty aika on rahaa 

Entä tavallinen leikkausvoima, joka hoidetaan lisäämällä raudoitukseen hakoja? Ennakkoluulottomasti ajatellen myös näitä leikkausvoimia voidaan kahlita PSBn® avulla. Kunkin haan tilalle asetetaan tyssäpäinen ankkuri, jotka ovat kiinni kiskossa. On yleistä, että rakennuksen kellarikerroksen seinät ovat leikkausrasitettuja, ja niihin suunnitellaan hakaraudoitus. Haat ovat umpinaisia raudoituksia, jotka asennetaan yksitellen pystytasoisten harjaterästankojen ympärille, vaakatasoisten harjaterästankojen väliin. Käyttämällä PSB®-kiskoja et voi vähentää rakenteen paksuutta, mutta voit nopeuttaa raudoitustyövaihetta. Sen sijaan, että asentaisit yksitellen hakoja, voit asentaa yhden kiskon, joka korvaa kymmenen hakaa. Huomioithan, että Suomessa PSBn® käyttö leikkausraudoituksena vaatii rakennuspaikkakohtaisen hyväksynnän.

Kanadassa raudoitettiin mittava kellarikerros Peikon lävistysraudoitusjärjestelmällä, ja urakoitsija säästi kokonaisaikataulussa viisi päivää. Se on paljon se.

 

Štefan Gavura

Stefan Gavura is a Product Manager of Reinforcement Systems at Peikko Group. He has worked at Peikko since 2012 in various positions of engineering and sales. Gavura has Master’s Degree in Civil Engineering from the University of Zilna in Slovakia.

Comments Write a comment
Fill out this field
Invalid email address
Fill out this field
Post
No comments yet