BESISTA® – toimivuuden ja designin yhdistävä vetotankojärjestelmä

August, 30, 2023

BESISTA® on Peikon uusi vetotankojärjestelmä, joka tarjoaa rakennesuunnittelijoille toiminnallisuuden lisäksi estetiikkaa.

Se on suunniteltu erityisesti tiloihin, joissa vetotangot ovat osa rakennuksen tai rakenteen designia, hyvinä esimerkkeinä mainittakoon parvekkeet, sillat, katot, aulat, katokset sekä verhoillut julkisivut. Ei siis ole sattumaa, että BESISTA®-tankoja näkee usein julkisten rakennusten, kuten ostoskeskusten, lentokenttien, stadionien, näyttelytilojen ja muiden arvokkaiden kohteiden yhteydessä.

BESISTA®-järjestelmällä on sekä CE-merkintä että ETA-hyväksyntä, ja ne tekevät siitä turvallisen valinnan kohteisiin, joissa on tarvetta veto- tai puristustangoille. Lisäksi tuotteen täysi sinkitys tuo helppoutta työmaalle, sillä esimerkiksi kierteitä ei tarvitse suojata erikseen. Asennus on suunniteltu vaivattomaksi, eikä erikoistyökaluja tarvita.

BESISTA® tarjoaa laajan valikoiman eri kokoja (M8...M76), ja järjestelmässä on yhteensä 24 erilaista vaihtoehtoa. Pääkomponentit ovat tankoankkuri eli haarukkapää, vetotanko sekä niveltappi, joka lukitaan ankkurointipäähän lukiterenkailla. Kohteissa, joissa halutaan erityisen viimeistelyä ulkonäköä voidaan tuote voidaan lisäksi varustaa suojaholkilla.

Tarvittaessa vetotankoja voidaan jatkaa kahdella eri tavalla: jatkosholkilla tai kiristysholkilla. Jatkosholkkia käytetään silloin, kun vetotangon vakiopituus ei riitä tai vetotanko halutaan asennussyistä useammasta osasta. Esijännitysholkkia hyödynnetään silloin kun tangot halutaan esijännittää.

Rakenteita jäykistäessä vetotankojen risteykset ovat olennainen osa ratkaisua. Paras tapa on käyttää risteyskappaletta, jolloin risteävä tanko menee saumattomasti risteyskappaleen läpi. Tämä asennustapa takaa helpon asennuksen ja varmistaa, että vetotangot ovat samassa tasossa. Vaikka pyöreä levy on visuaalisesti miellyttävä vaihtoehto, on risteyskappale kustannustehokkaampi ja helpompi asentaa. Tangot on myös mahdollista asentaa ristiin ilman risteyskappaletta, jolloin niiden asennustasojen tulee poiketa toisistaan vähintään tangon paksuuden verran. Kuitenkin, useimmissa tapauksissa tämä asennustapa on käytännössä hankalampi suunnitella ja toteuttaa.

BESISTA®-järjestelmää voidaan hyödyntää myös puristustankojen kanssa. Puristustangon päähän valmistetaan puristuskartio, jonka avulla puristusvoima saadaan vietyä tankoankkurille. Peikko valmistaa puristustangot asiakkaan toimittamien piirustusten mukaisesti. Puristustanko voi olla umpiterästä, putkiprofiilia tai puuta.

BESISTA®-järjestelmä voidaan toimittaa työmaalle joko irtonaisina osina tai valmiina kokoonpanona, mikä tuo joustavuutta toimitusketjun ja työmaan logistiikkaan.

Yhteenvetona voi todeta, että BESISTA® -veto- ja puristustankojärjestelmä on moderni ratkaisu, joka yhdistää turvallisuuden, toimivuuden sekä esteettisyyden myös vaativimmissa projekteissa. Sen monipuoliset käyttömahdollisuudet tekevät siitä varteenotettavan vaihtoehdon arkkitehdeille, rakennesuunnittelijoille sekä rakentajille, jotka toteuttavat eri tyyppisiä kohteita niin asuin-, infra- kuin julkisrakentamisenkin parissa.

Tutustu tarkemmin BESISTA® -veto- ja puristustankojärjestelmään >

Tuomas Harmaala

Liiketoimintapäällikkö, suunnittelijat

Peikko Finland Oy

Share