Kuukauden projekti: Kevyen liikenteen silta, Airport City, Manchester

Jalankulkijoille ja pyöräilijöille tarkoitettu silta rakennettiin osana miljardin punnan Airport City -projektia Englannin Manchesterissa. Silta kulkee lentokentän vieressä olevan moottoritien yli. Asiakas otti Peikkoon yhteyttä ratkaistakseen haasteet: kaltevat ja kapenevat siltapilarit sekä vaativan asennusaikataulun.

Hyviä liikenneyhteyksiä rakentamassa

BCEGi on ollut sekä pääoma- että rakennuskumppani Manchesterin Airport City projektissa vuodesta 2013 saakka. Projektin kokonaislaajuus on 464 500 m2, jossa kevyen liikenteen silta on kehittämishankkeen tärkeä osa, sillä se yhdistää lentokentän julkisen liikenteen solmukohtaan sekä hotellialueeseen.

BCEGi vastasi myös sillan asennuksesta. Koska kyseessä on vilkkaasti liikennöity moottoritie, piti yhdestä kappaleesta koostuva sillan keskiosa asentaa yhden yön aikana, jolloin moottoritie oli tilapäisesti suljettu. Se tarkoitti sitä, että kaikkien siltaa tukevien elementtipilareiden piti olla valmiina hyvissä ajoin ennen suunniteltua asennusajankohtaa.

Infrarakentamisen siltatyömaa Manchesterissa


Erikoisvalmisteiset pilarikengät

Elementtisillan pilarien kapeneva muoto aiheutti myös haastetta työmaalla. Vakiotuotteiden käyttäminen ei ollut mahdollista, koska muita suunnitteluvaatimuksia olisi jouduttu uhraamaan niiden takia. Sillan ja tukipilareiden suunnittelija, RoC Consulting, otti yhteyttä Peikkoon, ja halusi löytää ratkaisun, jolla asennusta voitaisiin nopeuttaa. Pilarikenkäliitokset osoittautuivat ihanteelliseksi ratkaisuksi, sillä niiden avulla asennusaika oli lyhyt ja työn laatu luotettavaa.

”On inspiroivaa nähdä kuinka kovasti ponnistelemme löytääksemme asiakkallemme toimivan ratkaisun.”

PEC-pilarikengät siltarakentamisessa


Projektin ainutlaatuisuuden vuoksi Peikko päätyi tarjoamaan asiakkaan tarpeeseen räätälöityjä PEC®-pilarikenkiä. Jokainen pilarikenkä suunniteltiin erikseen, ja pystysuorat raudoitteet käännettiin eri kulmiin, jotta rakenteelliset törmäykset vältettiin. Peikko toimitti myös joitakin PEC®-pilarikenkäryhmiä yhtenäisellä pohjalevyllä, joiden yhteispaino oli 550 kg.

Haasteista huolimatta Peikko toimitti erikoisvalmisteiset PEC®-pilarikengät ja ankkuripultit ajallaan. Niiden avulla rakennusliike asensi pilarit nopeasti ilman väliaikaisia vinotukia. Pilarien asennus valmistui suunniteltua aikaisemmin.

Projektitiimin yhteinen onnistuminen

Kun sillan keskiosan asennushetki koitti, koko prosessiin kului yöllä aikaa alle 12 tuntia. Siltarakenne sopi täydellisesti elementtipilareiden päälle.

Aktiivinen viestintä sekä projektitiimin hyvä yhteistyö mahdollistivat paitsi asennuksen myös koko projektin onnistumisen. Peikko UK, rakennesuunnittelijat, pääurakoitsija sekä elementtivalmistaja hoitivat kaikki oman leiviskänsä tyylikkäästi. Myös Peikko Suomen tekninen tuki oli tässä projektissa merkittävä, sillä liitokset ja niiden yksityiskohdat suunniteltiin huolellisesti, jotta asiakkaalle toimitettavat liitokset ovat varmasti luotettavia ja kestäviä.

Sillan keskiosan asennus


PROJEKTIN TIEDOT:
Rakennuttaja: Airport City Manchester
Rakennusliike: BCEGi
Rakennesuunnittelu: RoC Consulting
Arkkitehti: 5plus Architects
Elementtivalmistaja: ABM Precast Solutions
Toimitusvuosi: 2020
Valmistumisvuosi: 2020


Yhteyshenkilösi infrarakentamisen ratkaisuihin:

Topi Laiho, liiketoimintapäällikkö, infrarakentaminen

Topi Laiho
Liiketoimintapäällikkö
040 776 2503Tiesitkö, että olemme kehittäneet pilarikenkiä ja niiden liitoksia jo 30 vuoden ajan? Tutustu eri malleihin ja katso lisätietoja juhlavuosisivultamme!

Peikon pilariliitokset 30 vuotta