Vastuullisesti kohti tulevaa

August, 3, 2023

Rakennusala, kuten koko maailma, on ollut viime vuodet kovan turbulenssin ravisteltavana.

Vastuullisen ja kestävän rakentamisen merkitys kasvaa koko ajan, ja meidän tehtävämme on tukea asiakkaitamme niin hyvin kuin vain kykenemme. Muutosten maailmassa selviäminen vaatii paitsi ketteryyttä, myös rohkeutta tehdä peliliikkeita kun näemme siihen tarvetta.

Teräksen ja betonin perinteinen liitto on viime vuosina rakoillut muun muassa siksi, että valtio on lähtenyt tukemaan puurakentamista teräksen ja betonin kustannuksella. Idea on hyvä, mutta tietyn materiaalin sijaan peräänkuulutan parhaan materiaalin valintaa kuhunkin käyttötarkoitukseen. Saman viestin olen kuullut asiakkailtamme niin suunnittelutoimistoissa kuin työmaakäynneilläkin.

Betoniala on tehnyt merkittäviä panostuksia CO2-päästöjen leikkaamiseksi, ja suunta on oikea. Teräksen osalta olemme kuulleet suunnitelmia fossiilivapaan terästuotannon aloittamiseksi, joka siintää horisontissa muutaman vuoden päässä. Toistaiseksi käytämme palkeissamme yli 90% kierrätettyä terästä, jonka olemme testanneet kattavasti ja saaneet toimimaan yhtä hyvin kuin neitseellisen teräksen. Lisäksi Peikko on pilotoinut purettavat ja uudelleenkäytettävät liitokset, mutta toistaiseksi suurin haaste on löytää jälkimarkkinat puretuille rakenteille.

DELTABEAM Green liittopalkki ja betonielementti

Rakenteiden optimointi on paikallaan myös puun käytön lisääntyessä rakennusmateriaalina. Peikko on lanseeraamassa PUUCO®-tuoteperheen, joka mahdollistaa matalat välipohjat ja liitokset hybridirakenteissa. Muuntojoustavien tilojen ja matalien välipohjien ansiosta rakennuksen ylläpitokustannukset ovat pienemmät kun lämmitystä ja viilennystä tarvitaan tavallista vähemmän. Peikon ratkaisujen ansiosta rakennesuunnittelijat pystyvät optimoimaan kantavat rakenteet, mikä puolestaan kuormittaa vähemmän ympäristöä.

Ympäristövastuun lisäksi meille on kunnia-asia pitää huolta sosiaalisesta ja taloudellisesta vastuusta. Tahdomme, että jokainen meistä pääsee työpäivän jälkeen terveenä kotiin, ja siksi turvallisuus onkin meille prioriteetti. Olen erityisen ylpeä siitä, että olemme viimeisen neljän vuoden aikana tiputtaneet tapaturmataajuuden neljännekseen aiemmasta. Tekemämme työ ei siis ole mennyt hukkaan.

Tärkeää on myös se, että Peikolla jokainen saa olla oma itsensä. Meillä on kansainvälinen työyhteisö, jossa on nollatoleranssi kaikenlaiselle syrjinnälle. Yrityskulttuurimme on muutenkin rento, ja matala hierarkia ainakin meille suomalaisille itsestäänselvyys.

Peikko henkilöstö mölkky

Henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen on välttämätöntä myös siksi, että metallialaa riivaa krooninen osaajapula. Peikolla on perinteisesti ollut pitkiä työsuhteita, ja on ollut ilo huomata, että ihmiset tulevat vielä eläköidyttyään mukaan yhteisiin tapahtumiimme. Luomme suhteita työuran alkupäässä oleviin nuoriin tekemällä aktiivista yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa. Lisäksi olemme mukana yläkoulun Yrityskylässä, josta saamamme positiivinen palaute on erityisen mieluisaa.

Edelleen, sosiaalinen vastuu näkyy meillä ammattitaidon kehittämisenä säännöllisin koulutuksin. Kuluneen vuoden aikana olemme järjestäneet tuotekoulutusten lisäksi IT-, turvallisuus-, ensiapu- ja vastuullisuuskoulutuksia. Uskon, että oman työn merkityksellisyyden ja hallinnan tunteen kokeminen lisää motivaatiota ja sitoutuneisuutta, joka puolestaan näkyy asiakkaillemme onnistuneena palveluna.

Katsomme luottavaisesti tulevaan ja olemme tukenasi kun tarvitset luotettavaa kumppania. Ota rohkeasti meihin yhteyttä!


**************************************************
Kirjoitus on julkaistu Peikon lehdessä 2023
**************************************************

Esa Rusila

Toimitusjohtaja

Peikko Finland Oy

Share
Takaisin artikkeleihin