Peikon piparia on paistettu jo 25 vuotta – Klassikon tunnistaa mausta

December, 19, 2019

Jos asiakkailtamme kysyttäisiin suosituinta yrityslahjaamme, moni varmaan mainitsisi Peikon piparin. Tuo hymyilevä klassikko on jo 25 vuoden ajan ollut suosittu tuominen, eikä se ole sinä aikana muuttanut sen paremmin muotoaan kuin makuaankaan.

Vuonna 1994 peikkohahmo seikkaili monessa paikassa. Oli sarjakuvia ja erilaisia asiakaslahjoja, kunnes heräsi ajatus omasta piparista. Peikon työntekijä Matti Metsänen otti haasteen vastaan ja muotoili pellistä peikon muotoisen piparimuotin. Peikon olemus vangittiin taitavasti muottiin iloista ilmettä myöten. Matti hallitsi muutakin kuin peltitöitä; hän paistoi kokeeksi ensimmäisen piparierän kotonaan joulupiparitaikinasta.

Maku ylitse muiden

Massatuotantoon ei Matin kotiuunista kuitenkaan ollut, ja Peikko otti yhteyttä tunnettuun paikallisleipomoon, Pulla-Poikiin. Heille toimeksianto oli mieluisa, ja yhteistyössä Peikon kanssa Pulla-Pojat kokeili lukuisia erilaisia taikinareseptejä. Tavoitteena oli luoda maistuva pipari, joka olisi myös koostumukseltaan kestävä. Valittu taikina oli arvovaltaisen raadin ylivoimainen suosikki, eikä sitä tähän päivään mennessä ole muutettu. Resepti on myös ollut salaisuus siitä lähtien, mutta paljon yhteistä löytyy perinteisen kaneliässän kanssa.

Pian asiakkaat pääsivät piparin makuun, ja alkoivat kysellä niitä myös juhlakauden ulkopuolella. Klassikko oli syntynyt.

Pysyviä perinteitä ja asiakasystävällistä kehitystä

Tänä päivänä Pulla-Pojat valmistaa useita satoja Peikon pipareita kuukaudessa. ”Käytetty piparimuotti on edelleen se aito ja alkuperäinen, ja piparit valmistetaan meillä käsityönä. En tiedä yhtään yritystä, jolla olisi samanlainen pipariperinne kuin Peikolla”, kertoo Pulla-Pojat Oy:n toimitusjohtaja Kari Virtanen.

Vuosien varrella on silloin tällöin herännyt ajatuksia Peikon piparin koon, taikinan tai ulkomuodon muuttamisesta. Joka kerta muutos on kumottu nopeasti; pipari on jo muodostunut perinteeksi, jota eivät sen paremmin asiakkaat kuin asiakasvastaavatkaan halua muuttaa. ”Meidän piparia osataan jo odottaa, ja sen muuttaminen toisenlaiseksi olisi asiakkaille pettymys”, kuvaillaan Peikon myyntiosastolta.

Tuotekehitys kuitenkin jatkuu; juhlavuoden kunniaksi Peikon pipari kulkee nyt pussin sijasta vihreässä leivosrasiassa, joka ei varmasti jää kahvihuoneen pöydällä huomaamatta. Rasia miellyttää silmää, mutta pitää myös piparit paremmin koossa, kun ne matkustavat asiakkaillemme eri puolille Suomea.

 

Toivotamme sinulle hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2020!

Blogitiimimme

1 Comment Write a comment
Fill out this field
Invalid email address
Fill out this field
Post
John K. Riley – April, 9, 2020
Peikko People could use these troll cookies for Cookie & Learn sessions for architects and engineers and contractors. Eat a troll, have fun, and learn all of the same time
Takaisin artikkeleihin