Hinkley Point C on Euroopan suurin rakennustyömaa

October, 25, 2021

Peikon referenssit ja erityisosaaminen mahdollisti toimittajan roolin vaativassa ydinvoimahankkeessa.


Englannin Somersetiin rakennettava Hinkley Point C (HPC) on ensimmäinen Brittein saarille rakennettava ydinvoimala yli 20 vuoteen. HPC sijoittuu vuosina 1964 ja 1976 valmistuneiden A- ja B-reaktoreiden läheisyyteen. Voimalaitokseen tulee kaksi kolmannen sukupolven painevesireaktoria, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 3 200 MW. Se riittää tuottamaan vähähiilistä sähköä noin kuuteen miljoonaan brittiläiseen kotitalouteen vuoteen 2026 mennessä. HPC-voimalaitos muodostuu kahdesta Suomeen rakennetun OL3-voimalaitoksen kokoisesta yksiköstä.

Brittein saarille rakennettavista ydinvoimaloista HPC on ensimmäinen, jolle on toistaiseksi myönnetty ydinvoimalisenssi. Laitoksen tekniikan toimittaa ranskalainen EDF. HPC vähentää hiilidioksidipäästöjä vuosittain yhdeksän miljoonaa tonnia, tai lähes 600 miljoonaa tonnia sen 60-vuotisen elinkaaren aikana.

Tarkasti suunniteltu rakennusprojekti

Euroopan suurimman rakennustyömaan valmistelutyöt alkoivat teiden ja parkkipaikkojen rakentamisella vuonna 2012. Sen jälkeen olivat vuorossa mittavat luonnon ja villieläinten suojelutoimet sekä infrastruktuurin valmistelu. Paikan päälle rakennettiin mm. betonitehdas, varastointialueita, maanalaisia tunneleita, altaita, tankkeja ja telakka-alue. Lisäksi työvoiman käyttöön rakennettiin majoitustilat sekä sisäiset liikenneyhteydet.

- Kun ensimmäistä kertaa saavuin paikan päälle, olin hämmästynyt työmaan todellisesta koosta, Peikon projektipäällikkö Gatis Počs muistelee. HPC:n työmaa on todellakin kuin pieni kaupunki, jossa työntekijöitä kuljetetaan paikasta toiseen omilla linja-autoilla. Ja nostureiden rivi näkyy kilometrien päähän, niin suuri paikka se todella on!

Työmaalla on käytössä yli 50 nosturia, mukaan lukien maailman suurin nosturi Sarens SGC-250, jota käytetään muun muassa ydinreaktorin nostamiseen.

Turvallisuus ennen kaikkea

Turvallisuus on ydinvoimarakentamisen tärkein huolenaihe. Siksi rakentamisessa pyritään ottamaan huomioon kaikki mahdolliset onnettomuusriskit, kuten vuodot, tulipalot, räjähdykset tai reaktorin ytimen sulaminen. Myös ulkoisten vaarojen, kuten tulvien tai lentokoneonnettomuuksien, riskit huomioidaan. Näiden kaikkien seikkojen huomioiminen suunnittelussa sekä rakentamisessa on haastavaa, sillä rakennuksen tulee täyttää kaikkein tiukimmatkin vaatimukset.

Hinkley Point C rakennustyömaa


Ydinvoimalan rakenteet ovat pääasiassa erittäin massiivisia paikallavalettuja betonirakenteita. Suunnittelun ja mallinnuksen kimpussa työskentelee satoja insinöörejä, joiden tehtävänä on varmistaa, että kaikki mahdolliset näkökulmat huomioidaan. Liitosten tulee olla sekä turvallisia että luotettavia. Tämä tarkoittaa sitä, ettei yhtään kompromissia tehdä turvallisuuden kustannuksella. Joka ikinen työvaihe niin työmaalla kuin tuotteen valmistuksessa on tarkasti etukäteen kuvattu, toteutus dokumentoitu ja lopputulos hyväksytty arvioinnin perusteella.

Toteutusvaiheessa työmaalla valetaan päivittäin tuhansia kuutiometrejä betonia, sekä asennetaan satoja tonneja raudoituksia ja teräsosia. Työmaan aikataulut ovat erittäin tiukkoja, mutta ydinturvallisuudesta ei tingitä piiruakaan. Ydinturvallisuuteen liittyvät jokaisen pienenkin yksityiskohdan dokumentaatio sekä tuotteiden täydellinen jäljitettävyys. Kaikkien rakentamisessa käytettyjen tuotteiden tieto on oltava luotettavasti saatavilla koko rakennuksen 60-vuotisen käyttöiän ajan.

- Betonirakenteet on raudoitettu tiheään, ja niissä on runsaasti erilaisia valuosia, Gatis Počs kuvailee. Tuotteiden valmistus- ja asennustoleranssit ovat äärimmäisen tiukkoja. Peikko toimittaa tähän projektiin kaikki valuun tulevat kiinnityslevyt, rakenteiden läpivientikehikkoja sekä korkealujuuspultteja.

Erityisvalmistetut kiinnityslevyt


Počs tietää, että tuotedokumentaatio on toimituksissa yhtä tärkeää kuin tuotelaatu. Menestymiseen ydinvoima-alalla vaaditaan vahvaa osaamista, vakiintunutta toimintaa sekä laadukas organisaatio.

- Olen ylpeä, että saan johtaa Peikon tiimiä ja olla mukana tässä merkittävässä, päästöttömään energiaan tähtäävässä projektissa.

Tuotantoa Suomessa ja Saksassa

Liiketoimintajohtaja Raimo Lehtinen kertoo, että Peikko on toimittanut tuotteitta ydinvoimaprojekteihin noin 15 vuoden ajan.

- Ensimmäinen iso referenssimme ydinvoimapuolella oli OL3-projekti Suomessa. Se oli tähän mennessä Peikon historian suurin yksittäinen projekti.

Lehtisen kokemuksen mukaan referensseillä on suuri merkitys ydinvoimapuolella. Projekteihin haetaan kokeneita ja luotettavia toimittajia. Projekteissa myyntityö vaatii pitkäjänteisyyttä. Peikko on ollut mukana HPC-projektin valmisteluissa jo vuodesta 2008 saakka. Kesti lähes 10 vuotta ennen kuin ensimmäiset tuotteet toimitettiin työmaalle. Nyt tuotanto pyörii täydellä teholla sekä Peikon Suomen että Saksan tehtaissa.

Lehtinen paljastaa, että Peikko on aktiivisesti mukana myös muissa ydinvoimaprojekteissa.

- Kykenemme tarjoamaan yli puolen vuosisadan kokemuksella tuotteita ja ratkaisuja maailman johtavien ydinvoimatoimijoiden tuleviin projekteihin. Homman juoni ei ole vain tuotteiden valmistamisessa laadukkaasti, vaan koko projektin vaatimassa erityisosaamisessa, hän tähdentää.

Peikko laadunvarmistus erityisvalmistetut kiinnityslevyt
Kehitysinsinööri Jake Väätäjä tarkastelee erityisvalmisteisia kiinnityslevyjä Peikon tuotannossa.

Juttu on julkaistu Peikon Lehdessä 1/2021.


LISÄÄ AIHEESTA:
Tutustu Peikon voimalareferensseihin Suomessa >
Katso Peikon voimalaitosreferenssit maailmalla >

Merja Piirainen

Markkinointi- ja viestintäpäällikkö

Peikko Finland Oy

Share
Takaisin artikkeleihin