Pudasjärven Hirsihovi, Pudasjärvi, Suomi

  • Rakennuksen tyyppi:
  • Asuinrakennukset
Kartta koko ruudulle Sulje

Pudasjärven keskustaan rakennettiin kaksi nelikerroksista hirsikerrostaloa, jotka toteutetaan hybridirakenteella.

Pudasjärven Vuokratalot Oy:n tilaama kohde toteutettiin ARA:n korkotukimallilla, ja sen pääurakoitsijana toimi Rakennusliike Lapti Oy.

Mielenkiintoinen hanke yhdistää teräksen, betonin ja puun. Runkoa kannattelevat kierrätetystä teräksestä valmistetut Peikon DELTABEAM® Green -liittopalkit sekä betonipilarit. Ulkoseiniä verhoaa Kontiotuotteen painumaton hirsivaippa. Ennakkoluulottomassa rakennusmallissa eri materiaalien vahvimmat ominaisuudet yhdistyvät ekologiseen ajatteluun.

"Betonilla ja teräksellä on hyvät ääni-, palo- ja lujuusominaisuudet. Ne muodostavat ikään kuin luurangon koko talolle. Puu sopii mielestäni parhaiten ulko- ja sisäilman väliin, ja siksi ulkokuori tehdään puusta”, sanoo Pudasjärven Vuokratalot Oy:n toimitusjohtaja Jouko Väänänen.

Hybridirakenteen suunnittelu vaatii materiaalien laajaa tuntemusta sekä käsitystä niiden erityispiirteistä. Swecon suunnittelemassa kohteessa hyödynnetään betonin, puun ja teräksen parhaat ominaisuudet niin rakenneteknisesti kuin esteettisesti. Uudenlainen konsepti oli innostava kaikille osapuolille, joilla on yhteensä yli 300 vuoden kokemus rakentamisesta.

Rakennetekniikan suunnittelija Tuomas Jaakkola Swecolta kertoo suunnitteluprosessin vaatimuksista:

"Hybridirakenteen suunnittelu vaatii materiaalien hallintaa ja tuntemusta sekä käsitystä kaikkien materiaalien erityispiirteistä. Vain sitä kautta voidaan tunnistaa haasteelliset kohdat ja ratkoa eteen tulevat asiat. Eri materiaalit käyttäytyvät eri tavoin mm. sään mukaan, ja suunnittelijan on tunnettava niiden fysikaalis-kemialliset ominaisuudet sekä rakennettavan kohteen ympäristö."

Jaakkola kertoo, että kohteessa hirrestä haluttiin jättää mahdollisimman paljon näkyviin, ja siksi liittopalkkiratkaisuksi valikoitui Peikon DELTABEAM® Green. Sen ansiosta detaljiikka talon ulkoseinillä säilyi rakennuksen ympäri lähes samanlaisena. DELTABEAM® Greenin valinta sopii hyvin myös talon ekologiseen ajatusmaailmaan, sillä se puolittaa teräsrakenteiden CO2-päästöt.

Uudenlainen konsepti on innostanut myös kokeneita rakentamisen ammattilaisia, kuvailee Mikko Lohi, Rakennusliike Lapti Oy:n Pohjois-Suomen aluejohtaja. Vaikka hybridirakennuksen suunnittelu on vaatinut tavallista enemmän aikaa, etenee projekti toteutusvaiheessa aivan kuten normaalit kerrostalohankkeet. Lohen mukaan hyvät kumppanit ja tuttu tiimi varmistavat töiden etenemisen sujuvasti.

"On todella hienoa olla mukana kehittämässä uutta, sillä nyt tehtävillä valinnoilla on vaikutusta tulevaisuuteen. Haluamme olla etunenässä pohtimassa vaihtoehtoisia ratkaisuja tavallisille kerrostaloille", hän sanoo.

Lue lisää down-arrow.png

On todella hienoa olla mukana kehittämässä uutta, sillä nyt tehtävillä valinnoilla on vaikutusta tulevaisuuteen.

Mikko Lohi, Rakennusliike Lapti

Hankkeen tiedot

Hankkeen koko:
2,300 m2
Kerrosten lukumäärä:
4
Hankekehittäjä:
Pudasjärven Vuokratalot Oy
Rakennusliike:
Rakennusliike Lapti
Rakennesuunnittelija:
Sweco
Arkkitehti:
Linja Arkkitehdit
Betonielementtivalmistaja:
Consolis Parma
Toimitusvuosi:
2020
Valmistumisvuosi:
2021

Toimittamamme ratkaisut

Ota yhteyttä

Heikki Jäämaa

Heikki Jäämaa

Myyntijohtaja

Mobiili 040 712 3432
[email protected]