Kemin biotuotetehdas, Kemi, Suomi

  • Rakennuksen tyyppi:
  • Teolliset rakennukset
Kartta koko ruudulle Sulje

Kemin biotuotetehdas tulee olemaan pohjoisen pallonpuoliskon tehokkain puuta käsittelevä tuotantolaitos.

Kemin biotuotetehdas on suurin Suomen metsäteollisuuden tekemä investointi, arvoltaan 2,02 miljardia euroa. Käyttöönotto tapahtuu vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä.

Peikolla on ollut hankkeessa tärkeä rooli, sillä se on toimittanut laajan valikoiman erilaisia liitososia Consolis Parmalle, joka valmisti suurimman  osan hankkeen elementeistä.

Jättihankkeessa on haasteensa, joita liiketoimintapäällikkö Kimmo Varvikko kuvailee: "Projekti on ollut poikkeuksellisen laaja ja haastava. Peikko on toimittanut tuhansia tuotteita, kuten WELDA®-kiinnityslevyjä, HPKM®- ja BOLDA®-pilarikenkiä, HPM®- ja PPM®ankkurointipultteja, PCs®-konsoleita, COPRA®-ankkurointijatkoksia sekä ARBOX®-työsaumaraudoitteita." Kohteeseen toimitettiin yhteensä 16 000 betonielementtiä.

Peikon toimitukset alkoivat kesällä 2021 ja jatkuivat vuoden ajan. Kiireisimpinä aikoina myös Peikon Saksan, Liettuan ja Slovakian tehtaat osallistuivat tuotteiden valmistukseen.

Consolis Parman projektipäälliköllä, Kari-Pekka Heinosella oli aiempaa kokemusta vastaavasta hankkeesta, sillä hän oli myös vuonna 2017 valmistuneen Äänekosken biotuotetehtaan projektissa mukana. 

"Valmistimme elementtejä kuudella Consolis Parman tehtaalla Kemin hankkeeseen", hän muistelee.

Varvikko myöntää, että projektissa oli vastoinkäymisiä kiireisen kesäsesongin sekä uuden ERP-järjestelmän implementoinnin vuoksi. Ensimmäisten hankaluuksien ilmettyä, Peikko järjesti säännölliset seurantapalaverit eri osapuolten kanssa, ja sai kurottua aikataulun kiinni melko ripeästi.

Myös Kemin pohjoinen sijainti aiheutti logistiikalle haasteita. Jokaiselle toimitukselle oli määritelty tarkka aikaikkuna työmaalla, joten virheille tai myöhästymisille ei ollut sijaa. Tarkka suunnittelu ja aktiivinen viestintä olivat avainasemassa projektin onnistumisessa.

Heinonen sanoo kokemuksesta: "Haasteita tulee väistämättä, mutta kun jokainen osapuoli on valmis joustamaan ja suhtautuu hankkeeseen inhimillisyydellä mutta peräänantamattomuudella, tehdään hyvää jälkeä."

Varvikko painottaa hyvän ja aktiivisen yhteistyön merkitystä näin laajassa hankkeessa. Vaikka tilaukset olivat suuria, ne saapuivat Peikolle ajoissa ja tilausten sovitut aikataulut sekä tarkat määrät olivat hyvissä ajoin tiedossa. Näin Peikko pystyi toimittamaan juuri sitä mitä tarvittiin, oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan.

Lue lisää down-arrow.png

Haasteita tulee väistämättä, mutta kun jokainen osapuoli on valmis joustamaan ja suhtautuu hankkeeseen inhimillisyydellä mutta peräänantamattomuudella, tehdään hyvää jälkeä

Kari-Pekka Heinonen, projektipäällikkö

Hankkeen tiedot

Hankekehittäjä:
Metsä Fibre
Betonielementtivalmistaja:
Consolis Parma
Toimitusvuosi:
2021
Valmistumisvuosi:
2023

Ota yhteyttä