Siltasairaalalle menestystä Tekla Global BIM Awards 2020 -kilpailussa

Tekla Global BIM Awards -kilpailussa palkitaan maailman vaikuttavimmat tietomallipohjaiset rakennushankkeet, joissa käytetään Teklan ohjelmistoja. Tänä vuonna paras projekti oli Norjassa sijaitseva Randselvan silta, ja parhaana julkisena projektina palkittiin HUS Siltasairaala.

Kansainvälinen raati arvioi yli 135 projektia, jotka olivat paikallisten Tekla BIM Awards 2019 ja 2020 -kilpailujen voittajia. Erityistä huomiota kiinnitettiin yhteistyöhön, toteutukseen, innovatiivisuteen ja rakennettavuuteen.

HUS Siltasairaalan rakentaminen sekä sädehoito-osaston laajentaminen on suuri hanke, jonka arvo on noin 303 MEUR. Se sisältää huikeat neljä miljoonaa kiloa terästä ja yli 8 000 betonielementtiä. Tietomallien rooli on ollut erittäin merkittävä, sillä kohteessa on ollut 16 eri suunnittelualaa ja 194 osamallia. Suunnitteluvaiheessa käytettiin lisätyn ja virtuaalisen todellisuuden ratkaisuja, mikä mahdollisti tilaajan osallistumisen suunnitteluun. Mallia päivitettiin projektitiimin toimesta, ja se oli päivittäisessä käytössä myös rakennusvaiheessa.

Siltasairaala BIM Tekla
Kuva: Tekla

Peikko toimitti kohteeseen kantavan teräsrungon, joka koostui pääasiassa liittopilareista sekä DELTABEAM®-liittopalkeista. Toimitukseen kuului myös huomattava määrä muita kantavia ja sekundäärisiä teräsrakenteita, noin 1 900 tn. DELTABEAM®-liittopalkkeja kohteeseen toimitettiin yhteensä 12,5 kilometrin verran eli noin 1 600 kpl.

DELTABEAM®-liittopalkit suunniteltiin Peikon toimesta Tekla Model Sharing -periaatteella, jolloin tiedonsiirto päärakennesuunnittelun ja Peikon tuoteosasuunnittelun välillä oli vaivatonta, sekä suunnitelmien yhteensovittaminen saumatonta. Ko. toimintatavalla Tekla-mallissa oleva tieto oli hyvin nopeasti kaikkien osapuolten nähtävissä.

Deltapalkki Teklamalli Siltasairaalan liittorunko

Menestyksekkäässä projektissa olivat mukana: A-Insinöörit Suunnittelu Oy, HUS Kiinteistöt Oy, SRV Rakennus Oy, Team Integrated (AW2 Arkkitehdit Oy, Brunet Saunier Architecture S.A, Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy, Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik Oy), Peikko Finland Oy sekä Konsulttiryhmä Granlund-Ramboll.


LISÄÄ AIHEESTA:
Työkaluja rakennesuunnittelijoille >
Peikon ratkaisut terveydenhuollon rakentamiseen (EN) >