Peikolla merkittävä rooli EU-rahoitteisessa SCHEDULE-hankkeessa

Uutta rakennusmenetelmää testataan rakentamalla täyden mittakaavan koekohde 

Uusi teräslevyihin ja paikalla valettuun betoniin perustuva Steel Concrete (SC) -rakennusjärjestelmä pyrkii puolittamaan rakennusajan verrattuna perinteisiin menetelmiin. Menetelmä soveltuu etenkin massiivisesti raudoitettuihin, paikalla valettuihin betonirakenteisiin, kuten ydinvoimaloihin. SC-menetelmällä voidaan vähentää jopa 20 prosenttia rakenteiden massasta verrattuna perinteiseen paikallavalurakenteeseen. Lisäksi SC-menetelmää käyttämällä voidaan vähentää merkittävästi harjateräsraudoitusta eikä muotteja tarvita lainkaan.

SCHEDULE-hankkeessa kerätään käytännön kokemuksia ja todellista kustannustietoa rakentamalla pilottikohde SC-menetelmää käyttäen. Pilottirakennus tulee olemaan Ranskan energiayhtiön, EDF:n, ydinvoimaloiden dieselgeneraattorirakennuksen kaksoiskappale.  Rakennettavan 15 metriä korkean rakennuksen pohjan ala on 24 x 12 metriä. Hanke on osittain EU-rahoitteinen, ja siihen osallistuu kahdeksan kumppania viidestä eri Euroopan maasta:

  • SCI, The Steel Construction Institute (hankekoordinaattori)
  • EDF, Electricite De France,
  • CEA, Commissariat A L Energie Atomique Et Aux Energies Alternatives
  • EGIS Industries SAS
  • Bouygues Travaux Publics SAS
  • Peikko Lithuania UAB
  • Industeel France
  • Onderzoekscentrum Voor Aanwending Van Staal Nv.

 

Peikon Liettuan tehdas valmistaa kaikki hankkeen teräsrakenteet, joita on yhteensä 360 tonnia. Peikko vastaa myös teräsosien valmistuspiirustuksista. Rakennusyhtiö Bouygues rakentaa pilottikohteen Ranskaan, Pariisin lähistölle. Pilottihankkeen tuloksia tullaan vertaamaan perinteisillä menetelmillä rakennettuihin vastaaviin EDF:n dieselgeneraattorirakennuksiin.

“Haluamme edelläkävijänä osallistua tällaisiin merkittäviin hankkeisiin, joilla kehitetään betonirakentamiseen uusia rakennusmenetelmiä. SCHEDULE-hanke on tällä hetkellä suunnitteluvaiheessa. Elementit valmistetaan vuosina 2020-2021, ja rakentamisen työmaavaihe tulee olemaan käynnissä vuonna 2022,” kertoo Business Director Raimo Lehtinen Peikko Group Oy:stä.

SCHEDULE-hanke jatkaa aiemmin toteutettua SIENCE-kehityshanketta, jossa määriteltiin eurokoodeja mukailevat suunnitteluohjeet SC-rakenteille. SC-menetelmää voidaan käyttää ydinvoimaloiden lisäksi myös muissa raskaasti raudoitetuissa betonirakenteissa, kuten esimerkiksi korkeiden tornitalojen jäykistävissä rakenteissa, silloissa ja suoja-aidoissa.

  

 

Lisätietoja:

Topi Paananen, toimitusjohtaja, Peikko Group Oy, puh. 050 384 3001, sähköposti: [email protected] 

Raimo Lehtinen, Business Director, Peikko Group Oy, puh. 040 520 9260, sähköposti: [email protected] 

Jakelu:
Keskeinen media, Peikon internetsivut

Peikko Group lyhyesti:

Peikko Group Oy on johtava maailmanlaajuinen betonirakenteiden liitostekniikkaan ja liittorakenteisiin keskittyvä yritys. Peikon innovatiiviset ratkaisut tekevät asiakkaiden rakennusprosessista helpomman, nopeamman ja turvallisemman. Peikolla on myyntitoimistot yli 30 maassa Aasian-Tyynenmeren alueella, Euroopassa, Kiinassa, Lähi-idässä ja Pohjois-Amerikassa, ja sertifioitua tuotantoa 7 maassa. Suomen liiketoiminnasta vastaa Peikko Finland Oy. Peikko Groupin liikevaihto vuonna 2017 oli 188 miljoonaa euroa. Peikko on vuonna 1965 perustettu perheyhtiö ja sen palveluksessa on yli 1 800 ammattilaista. Lisätietoja: www.peikko.com.