Peikko Group 2023: haasteellinen vuosi, markkinat palautumassa loppuvuonna 2024

Peikko Group, johtava maailmanlaajuinen betonirakenteiden liitostekniikkaan ja liittorakenteisiin keskittyvä yritys, teki viime vuonna 262,1 miljoonan euron liikevaihdon (314,2 MEUR vuonna 2022). Liikevoitto oli -1,2 miljoonaa euroa (11,1 MEUR vuonna 2022).

 Peikko Group Oy

2023

2022

Muutos

Liikevaihto

262,1 MEUR

314,2 MEUR

-16,6 %

Liikevoitto

-1,2 MEUR

11,1 MEUR

 -110,9 %

Taseen loppusumma

209,5 MEUR

212,9 MEUR

 -1,6 %

Henkilöstö keskimäärin

2 053

2 198

 -6,6 %

 

Peikon liiketoimintaympäristö muuttui merkittävästi vuoden 2023 aikana, mikä johti alhaisempaan liikevaihtoon ja heikompaan kannattavuuteen. Peikon liikevaihto laski ensimmäisen kerran sitten vuoden 2009, ja yhtiön tulos oli negatiivinen ensimmäisen kerran sitten vuoden 2010. Siitä huolimatta Peikon kassavarat ja omavaraisuusaste säilyivät vahvoina (41,3 %).

Tilanteeseen vaikuttivat useat eri tekijät. Peikon päämarkkina-alueet, erityisesti Pohjoismaissa ja Baltiassa, painuivat syvään taantumaan. Raaka-aineiden hinnat laskivat merkittävästi, minkä seurauksena Peikko joutui myymään osan varastostaan pienemmällä katteella. Useat suorat ja kiinteät kustannuserät nousivat olennaisesti teräksen ja asiakashintojen laskusta huolimatta. Kesän ja syksyn 2023 aikana Peikko teki huomattavia varastojen alaskirjauksia ja virtaviivaisti toimintojaan, mikä toi säästöjä, mutta aiheutti myös merkittäviä kertaluonteisia kustannuksia.  

Haastavasta tilanteesta huolimatta Peikko säilytti uskonsa tulevaisuuteen ja toteutti lukuisia kehitystoimenpiteitä myötävaikuttaakseen yhtiön tulevaan kasvuun ja liiketoimintamahdollisuuksiin.

Peikon kokonaisinvestoinnit säilyivät korkealla tasolla ollen 20,9 miljonaa euroa (19,6 MEUR vuonna 2022). Peikko osti vuonna 2023 saksalaisen, vetotankoja valmistavan Besista International GmbH -yhtiön ja teki lukuisia yksittäisiä kone- ja laiteinvestointeja useilla tehtaillaan. Suurimmat tuotannolliset investoinnit toteutettiin Peikon Slovakian ja Liettuan tehtailla.

Peikon tuotekehitysinvestoinnit säilyivät myös korkealla tasolla ollen noin 6 miljoonaa euroa. Yhtiö toi vuoden aikana markkinoille useita uusia tuotteita, kuten PIFOREX®-kaideliitoksen ja ATLANT®-liittopilariperheen sekä uudet hyväksynnät FATBAR®-ankkurointipulteille. Peikko julkaisi myös uuden, pilvipohjaisen Peikko Designer® -suunnitteluohjelmiston rakennesuunnittelijoiden tarpeisiin.

Peikko jatkoi viime vuonna toiminnanohjausjärjestelmänsä (ERP) uudistamisprojektia. Uusi järjestelmä otettiin käyttöön yhteensä kahdeksassa maassa mukaan lukien Slovakian, Saksan ja Romanian tehtailla. 

Peikon pohjoisamerikkalainen yhteistyökumppani Nova Steel päätti vuonna 2023 investoida Kanadaan Montrealiin rakennettavaan DELTABEAM® -liittopalkkeja valmistavaan tehtaaseen. Investointi on looginen kehitysaskel Peikon ja Nova Steelin pitkäaikaisessa kumppanuudessa, ja sen ansiosta Peikko pystyy vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin entistä paremmin sekä toimittamaan tuotteet nopeammin. Uudessa tehtaassa tullaan valmistamaan noin 150–200 DELTABEAM®-liittopalkkia viikossa, ja sen toiminnan arvioidaan käynnistyvän tulevana kesänä.

Peikko aloitti syksyllä 2023 toiminnan Ukrainassa. Tavoitteena on oman myynti- ja suunnittelutoimiston avaaminen Kiovassa sekä varastointi- ja tuotantotoiminnan aloittaminen Kiovan läheisyydessä tämä vuoden jälkipuoliskolla. Aikataulu riippuu luonnollisesti maassa käynnissä olevasta sotatilanteesta.

Syksyllä 2023 Peikko käynnisti myös tuotannon uudessa tehtaassaan Johor Bahrussa, Malesiassa. Peikko uskoo, että uusi tehdas parantaa merkittävästi yhtiön kykyä palvella asiakkaita Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa sekä tuo lisämyyntiä jo vuonna 2024.

"Vuosi 2023 oli monella tapaa myrskyisä. Taloudellinen tuloksemme ei ollut millään muotoa tyydyttävä, mutta olemme valmiita jatkamaan kasvuamme jo tulevana syksynä. Rakennusalan haasteet tulevat vielä jatkumaan, mutta näemme jo selkeitä elpymisen merkkejä useilla markkinoilla. Kaikista haasteista huolimatta olen ylpeä sitoutuneesta ja ahkerasta tiimistämme, joka vie Peikon takaisin kasvu-uralle loppuvuoden aikana”, sanoo Topi Paananen, Peikko Group Oy:n toimitusjohtaja.

 

Lisätietoja:

Topi Paananen, toimitusjohtaja, Peikko Group Oy
Puh. +358 50 384 3001, sähköposti [email protected]

 

Peikko Group lyhyesti

Peikko Group Oy on johtava elementti- ja paikallavalurakenteisiin tarkoitettujen matalien välipohjarakenteiden ja liitososien toimittaja. Peikon innovatiiviset ratkaisut tarjoavat turvallisempaa, tehokkaampaa ja vastuullisempaa suunnittelua ja rakentamista. Peikolla on myyntitoimistoja yli 30 maassa Aasian-Tyynenmeren alueella, Euroopassa, Afrikassa, Lähi-idässä ja Pohjois-Amerikassa, ja tuotantoa 12 maassa ympäri maailmaa. Vuonna 2023 Peikon liikevaihto oli 262 miljoonaa euroa. Peikko on perheyritys, jonka palveluksessa on noin 2 000 ammattilaista, joista Suomessa noin 350. Peikko on perustettu vuonna 1965 ja pääkonttori sijaitsee Lahdessa. Lisätietoja: www.peikko.com.