DELTABEAM® puurakenteissa – arkkitehdin unelmista totta

October, 1, 2018

Nykyaikainen arkkitehtuuri ei innostu mallipohjista ja vakioratkaisuista. Uusia rakennuksia suunniteltaessa käytetään yhä enenevässä määrin materiaaliyhdistelmiä, jotka ensinäkemältä voivat vaikuttaa jopa epätodennäköisiltä. Tämä luo houkuttelevia mahdollisuuksia niin suunnitteluratkaisuihin kuin itse rakentamiseenkin. Peikon teräksisten DELTABEAM®-liittopalkkien yhdistäminen puisiin rakenneratkaisuihin on yksi tällainen mahdollisuus.

Työskentelet varmasti silloin tällöin hankkeiden parissa, jotka kaipaavat muutakin kuin suoria linjoja ja neliskulmaisia muotoja. Ehkä hankkeesi tavoitteena on VAU-efekti ulokkeineen ja kaarteineen, joka erottaa sen vakioiduista rakennuksista? DELTABEAM®-liittopalkkien kohdekohtaisesti räätälöidyt ja sisäänrakennetut muottipellit antavat arkkitehdin unelmille tilaa – ja samanaikaisesti tarjoavat matalan välipohjajärjestelmän edut. Sisätiloja suunniteltaessa 12x16 metrin jännevälit ilman alaslaskettuja palkkeja avaavat rajattomasti mahdollisuuksia tilankäyttöön. DELTABEAMia® käyttävät kunniakkaasti ja maailmanlaajuisesti useat tunnetut arkkitehtitoimistot, kuten Henning Larsen Architects, BIG (Bjarke Ingels Group Architects), 3XN, ja C. F. Møller. 

Jos et vielä vakuuttunut, DELTABEAM® tarjoaa myös asennuksen helppoutta, sillä liitokset ovat vakioidut. Sen mahdollistamat matalat välipohjat helpottavat LVIS-suunnittelua ja -asennuksia. Tämä vaikuttaa myös rakennuksen ekologisuuteen – matalien välipohjien avulla voit alentaa kerroskorkeutta, ja jopa rakentaa yhden lisäkerroksen rakennuksen kokonaiskorkeutta muuttamatta! Yleisesti DELTABEAMia® käytetään ontelolaattojen kanssa, mutta se on varteenotettava ratkaisu muidenkin laattatyyppien kanssa – mukaan lukien puulaatat.

 

Puuarkkitehtuurin uusi aikakausi

Aina Peikon perustamisesta nykypäivään asti korkealaatuiset tuotteemme ovat helpottaneet ja nopeuttaneet rakennushankkeita, mutta myös tarjonneet poikkeuksellisia rakenneratkaisuja. DELTABEAM®-liittopalkkia on käytetty ensimmäisen kerran puulaatan kanssa piskuisessa Liechtensteinissa vuonna 2011. Ratkaisua hyödynnettiin teollisia keittiöitä valmistavan Marxer Gastrochem AG:n myymälä- ja tuotantotiloissa.

Idea sai alkunsa vapaamuotoisista keskusteluista asiakkaan kanssa, ja sai pian muotonsa oikeana hankkeena. DELTABEAMin® käyttäminen puurakenteiden kanssa houkuttelee asiakkaita, sillä se madaltaa välipohjia ja luo lisää huonetilaa. Samanaikaisesti, sisäkatto ei kärsi lävistysmurrosta – eikä rakentamisen tehokkuus kärsi.  

Arkkitehtonisesti ajatellen, mikä pintamateriaali toisi enemmän mielikuvaa lämmöstä ja luonnonläheisyydestä kuin puu? Puupinnat miellyttävät silmää ja tuntuvat hyvältä kosketettaessa. Puiset sisäkattorakenteet voivat inspiroida Aapeli Arkkitehtiä enemmän kuin betonipinta konsanaan.

DELTABEAMia® käytetään jo lukuisissa puurakenteisissa julkistiloissa, asuinrakennuksissa sekä teollisuusrakennuksissa mm. Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Teräksen, puun ja betonin yhdistelmää arvostetaan, sillä se parantaa rakenteiden palonkestävyyttä, mahdollistaa pitkien jännevälien kautta avoimet ja muuntojoustavat tilat, sekä luo kevyempiä rakenteita. Tämän yhdistelmän monikäyttöisyys antaa unelmille siivet.

Neringa Urbanė

Neringa is a marketing specialist at Peikko Lithuania. After graduating in Architecture studies, she worked mostly with architectural cultural events (exhibitions, lectures, creative workshops). While working at Peikko Neringa combines her architectural and marketing knowledge acquired through various cultural projects.

Comments Write a comment
Fill out this field
Invalid email address
Fill out this field
Post
No comments yet